Cava är svenskarnas ny-gamla favoritbubbel

Cava har rönt stora framgångar med den svenska publiken på senare tid.
Jag har länge varit kritisk till det smala utbudet av andra mousserande viner utöver champagne på systembolaget.
Det finns givetvis ett digert utbud i den lägre prisnivån, problemet  är att det sällan kommer in några produkter som håller lite högre pris och kvalitetsnivå.
Missförstå mig rätt visst finns det billigare cava som håller en bra kvalitet, några som jag tipsar om nedan. Men jag som har varit i Katalonien och rest runt bland vinmakarna har upplevt att det finns så mycket mer och bättre kvalitets-cava som jag saknar här hemma.

Nåväl det ser ut som att den svenska konsumenten börjar bli mogen och nyfiken nog att man nu kan börja lansera fler och bättre mousserande viner ifrån andra områden än champagne.

Cavans tillkomst tillskrivs katalanen Josep Raventós år 1872Penedès-distriktets vingårdar plågades av vinpestens framfart som spreds av phylloxera-lusen. De flesta infekterade vinstockarna var av röda sorter och de blev oftast ersatta av vita. Inspirerad av champagneregionens framgångar beslöt Raventós sig för att skapa ett torrt mousserande vin. Förr var detta vin känt som spansk champagne, champaña och xampany, men detta blev inte längre tillåtet efter EU-lagar om ursprungsskydd infördes. (källa Wikipedia)

Här är några tips på bra cava som du kan få tag på via systembolaget idag:

Aretey Brut Reserva
SB# 76056, Pris 79:-
Jag finner äpple, honung, citrus vita florala toner samt viss ton av mandel.

Castell d’Age Gran Reserva Brut
SB# 77026, Pris 151:-
Här har du ett fruktigt vin med inslag av mogna äpplen, härlig mogen citrus och toner av mineralitet.

Castillo Perelada Cava Brut Reserva
SB# 77219, Pris 101:-
Blommigt vin som är fruktdrivet med elegant mogen frukt och välbalanserad citrus.

Raventós De Nit rosé
SB# 77423, Pris 171:-
Mineraligt vin med välintegrerad blodgrape, röda bär samt viss nötighet.

Till cava så passar det väldigt bra med olika spanska tapas, och tapasrecept saknas inte här på Dinvinguide.se
Klicka här så hittar du Karoline´s recept på Tapas från Tapas-SM

Kika även på filmen här där jag förklarar lite om Cavan´s tillverkning på ett tak i Barcelona.
Cava med Fredrik Schelin

Fler artiklar