Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Krug – Kungen av Champagne - DinVinguide
Skriven av Fredrik Schelin

Bäst i test rosébubbel

Bäst i test rosébubbel

Jag dricker rosébubbel året om, för att det gott. Men för många andra är rosésäsongen nu då solen värmer och man kan sitta utomhus. Rosébubbel är en viktig kategori som växer varje år i Champagne. Trots att vi svenskar är land nummer tio på exportlistan från Champagnedistriktet är vi extremt dåliga på att dricka roséchampagne. En sökning på Systembolagets hemsida ger ett svar om 126 artiklar på normal flaskstorlek. Vi njuter fortfarande det mesta av vår inköpta rosé under våren och sommaren och tyvärr sällan till mat. De lättsamma svala sorterna passar kanske bäst till den första solglimten i april. Medan de mer kraftfulla rosévinerna med hög syra och mörkare frukt kan avnjutas hela året och utomordentligt bra även till mat. Bland ordervarorna är sortimentet lite bredare och ofta mer intressant med viner där producenter vågat ta ut svängarna. När vinerna är som bäst har de kvalitéer och ett smakspektrum som passar till många olika smaker. En bra roséchampagne får världen att skimra lite extra, att kännas lite roligare och det får livet att verka lite mer bekymmersfritt. Det signalerar att sommaren är här och att vi kan komma bort ifrån den grå vardagen. Äntligen kan vi släppa alla bekymmer och bara vara här i stunden.

Roséchampagne. I distriktet Champagne får man enligt gällande vinlagar skapa en rosé både genom maceration, det vill säga urlakning av skalen, och genom att tillföra rött vin.

Louis Roederer Rosé 2015

Nr 77226. Pris 669 kr
Doftmöte med härliga sommarbär, granatäpple och blodcitrus lockar till en sipp. Väl i munnen översköljs jag av bäriga toner, tydlig mineralitet, solvarma röda äpplen, syrliga hallon och röda vinbär. Vinet är kruttorrt och gott i gott gott.

Charles Heidsieck Rosé Réserve MV

Nr 54185. 629 kr
Rund generös doft med inslag av röda bär och blodapelsin. Smaken är fylld av friska röda bär, röd grape, kaffetoner och viss gräddighet. Moussen är integrerad och rund, eftersmaken lång med härligt integrerad mineralitet. En av mina go-to roséer.

Pol Roger Brut Rosé 2015

Nr 77071. Pris 649 kr
Inslag av solvarma jordgubbar, röda vinbär, rabarber, grädde, viss mjuk tanninstruktur och välintegrerad syra. Ett vin att njuta av med gott sällskap och till mat.

Taittinger Prestige Rosé Brut

Nr 7898. Pris 659 kr
Taittinger Prestige Rosé Brut har en perfekt laxrosa färg. Jag finner inslag av mogna röda bär, vildhallon, jordgubbar och rostat bröd. I avslutet dyker det upp en härlig ton av blodgrape som balanserar upp vinet.

Bollinger Rosé

Nr 7755. Pris 669 kr
Med 6 % rött vin i blandningen bjuds man på en resa som börjar med röda nyskördade höstäpplen, fortsätter med nybakad brioche bredd med skogsbärsmarmelad och avslutas med blodgrapefrukt i en perfekt balans.

Louis Roederer Rosé 2015 Charles Heidsieck Rosé Réserve MV Pol Roger Brut Rosé 2015 Taittinger Prestige Rosé Brut Bollinger Rosé

Gosset Grand Rosé Brut

Nr 7405. Pris 499 kr
Välbalanserad champagne med tydliga inslag av röda bär, vildhallon, blodgrape, röda vinbär och ett mineraliskt avslut med krämig mousse. Eftersmaken har toner av krita och citrus med ett långt avslut. Ett klassiskt rosévin i den tyngre skolan.

Alexandre Bonnet Perle Rosé Brut

Nr 7471. Pris 329 kr
Generöst vin med inslag av röda vinbär, blodgrape och behaglig beska. Bonnet lyckas hålla flaggan i topp för prislappen även i sin rosa skrud.

Moët & Chandon Rosé Impérial

Nr 7598. Pris 519 kr
Inbjudande doft av smultron och bergamott. Smaken är sommarbärig med rostat bröd, citrus och mineraler.

Delavenne Grand Cru Brut Rosé

Nr 79336. Pris 499 kr Det första som slår mig är skogsbärspaj serverad med hemkokt vaniljsås. Det brödiga i smuldegen, smöret, de varma bären och till sist lite mineral och vanilj. Mums

Gosset Grand Rosé Brut Bonnet Perle Rosé Brut Moët & Chandon Rosé Impérial Delavenne Grand Cru Brut Rosé

Billecart-Salmon Brut Rosé

Nr 7758. Pris 679 kr
Fullkomlig explosion av finstämda röda sommarbär, röda äpplen och blodgrape. En av de bättre champagneroséerna.

Pierre Mignon Rose Brut

Nr 79846. Pris 416 kr
Vinet ligger 36 månader på sin jästfällning innan det degogeras vilket ger en extra dimension i smak. En seriös men lättsamt läskande rosé med inslag av röda vinbär, rostad brioche, varma sommarhallon, blodgrapefrukt och mineraler.

Launois Rosé Valentine

Nr 54864. Pris 399 kr
Som namnet antyder är vinet passande vid uppvaktande av nära och kära. Doften är rödbärig och floral. Smaken fylls av svensk sommar med toner av röda vinbär, rabarber, röda solvarma krusbär, hallon, blodcitrus och mineraler.

Krug Rosé 26th Edition

Nr 95544. Pris 3199 kr
Krug Rosé bjuder på en resa genom lager efter lager av doft-och smakupplevelser. Doften är elegant med inslag av vildhallon, röda vinbär, nyskapad rabarber, brioche, brynt smör och blodapelsin. Den fylliga eleganta smaken ger i första sippen en känsla av ungdomlighet med återkommande dominans av röda bär. Efter lite luft kommer mer lagrade toner fram med inslag av rostad brioche, brynt smör, rostade nötter och salta mineraler. Med basåret 2014 har vi ett vin som fortfarande känns ungt och klarar lagring många år till. Ett kontemplationsvin som förtjänar och behöver luft, temperatur, rätt kupa och trevligt sällskap.

Billecart-Salmon Brut Rosé Pierre Mignon Rose Brut Launois Rosé ValentineKrug Rosé 26th Edition

Bäst i test rosébubbel

BestChampagne.seDinVinguide.se och DryckesListan.se är guider för alla som har matdryckvin och livsnjutning som gemensamma intressen. I DinVinguide.se finns de flesta artiklarna och på Dryckeslistan.se finns våra topplistor där vi vill hjälpa dig att göra livet godare och bättre. Våra skribenter hjälper dig med val av dryck till maten. På bägge sidor bjuder vi även på recept. Vi fyller kontinuerligt på med nya, härliga alternativ. Missa inte att kolla in varje vecka för din nya topplista. Missa inte heller BestChampagne där vi djupdyker i mousserande viner och framförallt champagne.

Välkommen att utforska mat och dryckesvärlden med oss!
Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer