Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Årgångs-Champagne
Skriven av Fredrik Schelin

Årgångs-Champagne

Årgångs-Champagne, hissad och dissad 1996:a, lagringsduglig 2002:a, drickvänlig 2004:a, århundradets årgång 2008:a. Vem ska man lyssna på och vad ska man tro?

Vissa år när skörden ger extra hög kvalitet producerar man årgångschampagne eller millésimé på franska. Vinerna skall lagras minst tre år på jäst, men många väljer ofta att låta den lagras längre än så. Många hus producerar även prestigechampagne dessa år.

Årgångs-champagne var historiskt den första utvecklingen från standardchampagne. Förr producerade man årgångschampagne max ett par gånger per decennium. Idag har vissa hus som vana att producera varje år. Trots att det uttalas av vinmakare och producenter att man endast producerar årgångschampagne ”bra år”. Allt för att tjäna pengar!

Det är därför väldigt viktigt att vara påläst med vilka årgångar som är bra på riktigt och vid lagring vilka som faktiskt klarar av att lagras.

Årgångs-Champagne varje år har sin charm. Precis som fruktträden i trädgården hemma smakar olika och ger olika skörd varje år så påverkas druvor såklart på samma sätt.

Årgång 2008

Årgången började med kallt vårväder och mycket regn. Juni varvades mellan kallt och varmt vilket gav en ojämn blomning och en relativt liten skörd väntades. Men man räddades av ett mycket fint septemberväder och skörden blev hyfsad trots allt. Utvecklingen av vinerna pekar mot perfektion.

Årgång 2004

En mycket bra säsong överlag. Vissa problem med svampangrepp på främst chardonnay. En perfekt höst erbjöd idealförhållanden, liten nederbörd och svala nätter. Hög kvalitet, koncentrerade men balanserade viner i frukt och syraavseende. Stor potential och bra årgångschampagne hos de flesta producenter.

Årgång 2002

Först såg det ut att bli en upprepning av fjolårets dåliga väder. Regnet vräkte ner i slutet av augusti och röta spred sig i vingårdarna. Odlarna befarade det värsta, men i början av september slutade det regna. Klasarna torkade och rötan försvann. Därefter hände något ovanligt för Champagne. Druvorna skrumpnade (passerillage) och blev koncentrerade. Det soliga vädret fortsatte in i oktober och allt tyder på att detta blir ett bra (om än speciellt) år för årgångschampagne.

Årgång 1996

Kan vara den bästa årgången genom tiderna. En lång, torr och mycket solig sommar gav druvor med synnerligen god koncentration av socker och fruktsyra. Härlig syra i vinerna.

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin

Fredrik Schelin är vinskribenten, författaren och champagnekännaren som ligger bakom böckerna ”Champagne 49 miljoner bubblor i en flaska” samt "CHAMPAGNE och andra bubblor".

Läs mer om Fredrik

Läs mer