Alla hjärtans Champagne

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började redan i slutet av 400-talet. Fira med champagne på alla hjärtans dag - vi på DinVinguide.se har valt ut våra favoriter.

Vissa lägger stor vikt vid alla hjärtans dag och vill ge sin käresta något riktigt lyxigt. Andra anser att det är en dag som nästintill saknar betydelse. Men varför inte ta tillfället i akt och bjuda din käresta på lyxiga och härliga bubblor från det mest kända distriktet av mousserande vin, nämligen Champagne!

Vi har valt ut våra för tillfället tre favoriter som är drickvänliga idag!

Taittinger Brut Millésimé 2012

Alla hjärtans Champagne - DinVinguideSB# 7871
Pris 520:-

Vinet är direkt inbjudande men efter lite luft öppnar det sig.
Doften fylls av nougat, gula och gröna sommaräpplen, mogen citrus och vissa inslag av örter. Bubblorna är integrerade och fina, texturen krämig och len. I smaken återkommer nougat, äpplen och citrus blandat med mineraler och kalk. Avslutet är långt och elegant.

Annons:

Palmer & Co Blanc de Noirs

Palmer Nr 75799 Blanc de Noirs Alla hjärtans Champagne - DinVinguideSB# 75799
Pris 349:-

Härligt krispig champagne med inslag av röda äpplen, rostat bröd, nougat och blodapelsin.

*Utomordentligt bra Champagne till mat!

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru

Vve Fourny & Fils Blanc de Blancs Brut Premier Cru Alla hjärtans Champagne - DinVinguideSB# 2739
Pris 299:-

Tydlig citrusarom med fin druvtydlighet i doften. Smaken har gröna äpplen, kex, nybakad smördeg, mineraler och fin limeton. Moussen är något spretig men det sätter sig då flaskan varit öppnad en stund. Avslutet är medellångt och torrt med mjuk syra med tanniner.

Firandet av helgonet Valentinus den 14 februari började inom den katolska kyrkan redan i slutet av 400-talet. Enligt en sen medeltida legend ska helgonet Sankt Valentinus ha återgivit synen åt sin fångvaktares dotter. Vilket sedermera har inlemmats i mer moderna historier om Sankt Valentin.
Kopplingen till romantik och kärlek uppkom först under medeltiden och uppstod sannolikt genom en folklig föreställning om att fåglar i mitten av februari sökte och fann sin partner. Detta inspirerade pojkar och flickor att fundera på vem som skulle bli deras Valentin, det vill säga vem som de skulle hålla ihop med minst ett år framöver. I 1300-talets England och Frankrike blev Valentindagen en fest för ungdom, förälskade och parbildningslekar av olika slag var vanliga. Det var först då helgonet började förknippas med kärlek. Under medeltiden uppstod också en sed att skriva kärleksbrev med rimmade dikter till sin käraste. Senare under 1800-talet blev de tryckta och utsirade Valentinkorten ofta utsmyckade med sidenband och spetsar populära. I dag är Valentindagen uppmärksammad i alla engelsktalande länder där kärleksbrev och små presenter brukar skänkas bort.

Läs mer

Fler artiklar