4Kilos och 12Volts på Mallorca

4Kilos och 12Volts på Mallorca, har jag blivit helt snurrig och rabblar osammanhängande saker?
Nejdå 4Kilos är ett av Mallorcas bästa vinhus och 12Volts är husets andra vin.

År 1994 grundade Pere Obrador, vinmakaren Miquel Àngel Cerdà och oenologen Francesc Grimalt det numera världsberömda vinhuset Anima Negra på medelhavsön Mallorca.
När DinVinguide.se besökte huset förra året och träffade vinmakaren Miguel, kom vi under dagen in på och pratade om vinhuset 4Kilos. (Läs om Anima Negra här.)
4Kilos har koppling till Anima Negra. Det är inte enbart genom att man båda värnar om lokala druvor. Utan även genom en personkoppling. Francesc Grimalt som lämnade Anima Negra år 2006 och startade vinhuset 4Kilos tillsammans med Sergio Caballero.
4Kilos är ett vinhus där man producerar viner som återspeglar styrkan i de lokala druvorna och dess nyanser.

Namnet 4Kilos kommer från den initiala investeringen, 4 miljoner pesetas. En blygsam investering som bevisar att välgjort vin inte är beroende av stora investeringar.
Namnet 12Volts inspireras av energin som finns i vinet som kopplar till det centrala nervsystemet och laddar batterierna.

DinVinguide.se tog i år tag i vår stående inbjudan att besöka vinhuset 4Kilos. Vinmakare 4kilosVi togs emot av Eloi Cedó Perelló som är assisterande vinmakare. Traditionsenligt börjar besöket med att besöka vinodlingar i närheten av vineriet.
Sedan starten 2006 har man jobbat med kontrakterade odlare, samtidigt som man under åren har planterat vinrankor på egen mark.
Vingårdarna vars druvor representeras i husets viner är belägna i olika delar av norra och södra Mallorca, där marken består av både sandig jord men också av den röda lerjorden som är så vanlig på ön.
Druvor som odlas är callet, callet-fogoneu, manto negro, cabernet sauvignon, merlot, monastrell, syrah och numera även moscato.

Allting började i ett garage hos en vinodlarkollega med små resurser men med utmärkta druvor. Det första vinet som 4Kilos producerade nådde marknaden maj 2008.

Under 2007 började man konvertera en tidigare fårfarm till en mindre vingård. Där egna druvor odlades för det nya projektet, vinet 12Volts som lanserades 2009.

Vinhuset 4Kilos är inte certifierade ekologiskt men arbetar ändå med ekologisk odling, man vill påverka druvorna så lite som möjligt.

Annons:

Eloi Cedó Perelló

Visar och berättar om deras tester med amfora och lerkrus men även med en ny typ av tank som är byggd av tegelstenar.
Både tegelstenarna och lerkrusen är specialtillverkade lokalt av jord från deras egen mark.
”Hur kan man prata om ett vins terroir där vinet fermenteras i lera om inte leran kommer från samma terroir?” säger Eloi.
Han har en poäng, eftersom lera, cement och tegel tillför vinet både oxidation och mineralitet så bör ju materialet från den egna marken stärka känslan av terroir.

Eloi visar också upp sin nya odling av vinrankor som får växa vilt och klättra upp i träd, han har många roliga nya projekt som jag bara måste komma tillbaka och utforska vid ett senare besök.

4Kilos 2013

4Kilos etikett 2013Druvor 90% callet, 10% manto negro.
Malolaktisk jäsning följt av lagring 14 månader på ny fransk ek både 225 liter och 600 liter.
Vinifiering: manuell selektering av druvor, naturlig källarjäst, 50% i ståltank och 50% på 2500 liters fat.
Total volym 16.000 flaskor och blygsamma 300 magnum.

Vinet är fyllt av frisk frukt med inslag av örter, röda bär, integrerad ek, balanserad syra och ett långt avslut med sammetslena tanniner.

12Volts 2013

12Volts etikett 2013Druvor 60% callet-fogoneu, 20% syrah, 10% cabernet sauvignon och 10% merlot.
Lagring totalt 9 månader varav 40% på 3000 liters fat, 30% på 2-årig fransk ek och 30% på 1-årig fransk ek.
Vinifiering: manuell selektering av druvor, naturlig källarjäst, malolaktisk fermentering i ståltank med 20 dagars maceration.
Total volym 48.000 flaskor och blygsamma 600 magnum.

Vinet är fruktigt med inslag av örter, kakao, vanilj, röda och mörka bär, integrerad ek, balanserad syra och ett långt avslut med sammetslena tanniner.

Läs mer

Fler artiklar