Vinprovning med DinVinguide.se

Förutom att skriva om mat och dryck så håller yours truly vinprovningar. Många. På en hel mängd teman. Därför tyckte jag det skulle vara roligt om du vill hänga med och prova lite vin? Idag fortsätter vi vinskolan med klassisk kombo av rött, kött och ost.

Vinprovning med DinVinguide.se

Att leda vinprovningar är nog något av det roligaste som finns.

Jag har sysslat med detta i 10 år nu och får inte nog. Att få dela spännande smakupplevelser med nyfikna och engagerade gäster, vänner eller kollegor är otroligt givande.

Repertoaren har utökats allteftersom. Vilket ger upplevelsen en extra dimension om man även presenterar lite smakbitar till drycken. Detta för att få möjligheten att diskutera hur smakbryggor fungerar och vilka fällor man bör undvika.

Några exempel på kombinationsprovningar är vin i kombination med mat, choklad, lakrits och ost.

Destillat blir också mer och mer poppis exempelvis trendig, hantverksmässig gin, cognac och rom.

Idag tänkte jag att vi skulle prova rött vin på druvan shiraz, som i Frankrike heter syrah. beroende på var vinet är tillverkat finns två olika huvudsakliga stilar. Vi provar båda!

Självklart matchar vi tillsammans med mat. Det är ju grilltider så varför inte vårt grillade kött, charkbrickan eller osten!

Annons:

DRUVAN SHIRAZ/SYRAH

….erbjuder mörka bärtoner som björnbär, många gånger även med charkuteritoner samt en kryddig, svartpepprig eftersmak. Man känner pepprigheten på tungan i eftersmaken ungefär som när man ätit pepparbiff. Beroende på om druvan odlas svalt eller varmare så får vinet olika stil smakmässigt.

    

 

Svalodlad syrah

I ett svalare klimat bibehåller druvan syrah sin syra. Sötman och mognaden blir lägre. (Samma sak som annan frukt som växt svalt. Till exempel omogna äpplen. Kartigt, syrligt och viss beska) Vinet blir medelfylligt till fylligt med hög syra och påtaglig strävhet. Alkoholen blir inte skyhög eftersom den beror på sockerinnehållet i musten. I ”gamla världen”, i norra Rhonedalen i Frankrike, har syrah sitt hemvist. Här i ett ganska kargt, stenigt och för druvan svalt klimat ger den just detta uttryck. Ibland vill även vinmakare i nya världen producera vin på druvan med denna stil. Då får man försöka hitta ett mikroklimat som är svalt med hjälp av till exempel läget på planteringarna, altitud, svalkande vindar och möjligen närhet till större vattendrag. I dessa fall benämner man sitt vin just syrah- för att indikera att stilen är mer mot fransk syrah.

 

Shiraz från solga och varma regioner

Med längre hängtid, mer sol och högre temperatur mognar druvan rejält och det bildas mer socker. Alkoholen blir då lite högre, fylligheten i vinet ökar och syran rundas av. Vi får ett solmoget, fylligt vin med mogna bärtoner och högre alkohol. Självklart finns det viner mitt emellan dessa ytterligheter men dessa exempel för att få en idé. Ska man generalisera så kommer de lite bärigare, fylligare och saftigare vinerna på shiraz från den så kallade nya världen. I dessa ”unga” vinländer har man just fler soltimmar och varmare klimat. 

 

Låt oss prova!

Jämför gärna nedan två vin bredvid varandra. De är båda mycket välgjorda och bra, men har väldigt olika karaktär.

Fransosen är svalodlad med stramare profil, mer strävhet och syra. Australiensaren är solmogen med djup och saftig bärighet men mer avrundad syra och strävhet. Samma druva- helt olika viner!!

 

Crozes Hermitage Cave de Tain 2017, Artikelnummer 2815, 129:-
Rhonedalen , Crozes-Hermitage
Flaska  750 ml

Elegant, kryddigt och smakrikt vin med fin syra, kännbar strävhet och toner av rostade ekfat, cassis, syrliga björnbär, hallon, violpastill, eneträ, tallicherry svartpeppar, pastrami, mörk choklad samt köttsoppa.

Njut runt 17 grader till grillad entrecote eller annat kött med fettkappa, eller vildsvin och mörkt kött. Tänk på att inte krydda köttet med för het chili, detta gör det redan sträva vinet ännu strävare. För att hjälpa kombinationen om det ändå finns en viss kryddhetta är att servara fet sås, gratäng eller kryddsmör samt att vara lite extra generös med saltet. Fett och salt är goda vinvänner. De slipar ner tanninstrukturen i vinet och hjälper på så sätt mot en tannin/krydda-krock. Vinet är även grymt till en charkbricka med pepparsalami, pata negra och Jambon de Savoie samt vällagrade hårdostar. 

 

Fox Creek Red Baron Shiraz 2017, Artikelnummer 2194, 120:-
Australien, South Australia, Fleurieu , McLaren Vale
Flaska 750 ml

Generöst fruktig australiensare. Down under är man suveräna på just shiraz och här är ett gott exempel. Vi erbjuds fyllighet, balanserad alkohol, rostade ekfat, saftig bärighet med vinbärssylt och solmogna björnbär ackompanjerade av lakritsrot, chokladpralin, vaniljstång, eucalyptus och peppar.

Servera detta yppiga vin vid 16 grader till din välkryddade grillade lammkotlett, fläskfiléspett, slaktarbiff eller kryddiga korv. Här kan man vara frikostigare med kryddningen- vinet har stor fruktighet och lite mjukare tanninstruktur. I chark- och ostväg fungerar det mesta utom de allra mildaste och krämigaste ostarna och de allra kryddhetaste charkuterierna. 

Läs mer

Fler artiklar