Trendspaning- Skottland

DryckesListan.se har varit ute och rest. Följ med till vackra Skottland!

Skottland omfattas av inte mindre än 790 öar. Några är Shetlandsöarna, Hebriderna och Orkneyöarna. Valspråket för denna självstyrande riksdel inom Storbrittanien är ”Nemo me impune lacessit” vilket betyder ”ingen provocerar mig ostraffat”. Huvudstad är vackra Edinburgh i öst men största stad är Glasgow. Befolkningen uppgår till cirka 5,5 miljoner invånare. Högsta punkt är Ben Nevis på 1344 m ö h. Största sjö är mytomspunna Loch Lomond.

Trendspaning- Skottland

Skottland är magiskt. Det är något mystiskt och sagolikt över denna vackra och trevliga del av världen. Blir du inte förälskad i Skottland så vet jag inte vad som skulle få dig på fall.

Invånarna är enormt vänliga och maten förvånande god. Ger man sig ut att köra bil i the Highlands eller ut på öarna är det som att stiga rakt in i filmen ”sagan om ringen”. Mossbeklädda berg, trollska lochs och en massa gulliga får så långt ögat når. Andlöst vackert.

Vill man njuta av historisk stadsmiljö med toner från säckpipor i kombination med shopping och whiskyprovning är Edinburgh ett säkert kort. Det finns en mängd bra pubar och restauranger. Vill man sitta och titta ut över hamnen och äta stans bästa fish’n’chips flanerar man till Loch Fyne Seafood and Grill. Är det tisdag kan man äta hur mycket musslor man vill för 15 pund!

https://www.lochfyneseafoodandgrill.co.uk

En massa provningar, butik samt restaurang Amber med trevlig atmosfär och god mat hittar man på ”The Whisky Experience”. Väl värt ett besök!

https://www.scotchwhiskyexperience.co.uk

Att resa till Edinburgh är lätt som en plätt. Norweigan till exempel flyger direkt från Stockholm och Köpenhamn. Är man ute i god tid kan man få en enkel biljett för runt 500-lappen. Glöm inte att packa adapter, och paraply.

Boende är enkelt att boka på Booking.com eller Hotels.com. Många gånger är det fri avbokning fram till några dagar innan incheckning. Försök att inte bo för långt utanför stadskärnan. Detta är en härlig stad att promenera i- om vädret tillåter.

Det finns en hel del historiska monument att beta av, whisky att prova och underbar stadsmiljö att njuta av. Sök på nätet innan så blir besöket effektivare och roligare. Några siter är:

http://edinburgh.org

https://www.visitscotland.com


Foto: Magnus Strand

Annons:

Ska man bege sig med bil ut i landet är det lämpligt att vara erfaren chaufför. Vänstertrafiken ställer krav på fokus och rutin.

Är du whiskyälskare är ju ett eller flera destilleribesök ett måste.

Att ta sig ut till Islay kräver lite planering men är inte svårt. Dessutom är bil- och båtresan värt besväret. Otroliga vyer. Jag och mitt ressällskap tog oss med hyrbil till västkusten och den oerhört pittoreska fiskebyn Oban. Naturligtvis besökte vi destilleriet Oban samt insöp atmosfären i det lilla samhället. Det är lite kruxigt att köra bil hit då man får runda några ”Locks”, sjöar, och inga broar finns. Men oj vad det är värt det. Bilresan bjuder på spektakulär utsikt över höga berg och dalar.

Vill man ha nära från Edinburgh kan man hälsa på Auchentochan utanför Glasgow. Det tar drygt en timme att köra från Edinburgh och är en lagom avstickare. Detta destilleri är känt för sin milda trippeldestillerade whisky med slutfinish på en mängd olika ekfat som tidigare innehållit portvin, sherry, rött vin etc.

Här får man på plats följa produktionen från ax till flaska. Rundturen hålls av engagerad och underhållande personal. Riktigt bra! Avslutningsvis får man prova igenom en del av de rara buteljerna med len, fin lowlandwhisky!

Boka ditt besök www.auchentoshan.com

Twisted Thistle IPA, artikelnummer 1513, 16.90:-(330 ml)

Storbritannien , Skottland
Varför inte njuta en Skottsk öl väl i Skottland. Eller här hemma och drömma sig tillbaka? Denna raring finns i ordinarie sortiment och är välsvarvad och karaktärsstark. Vi bjuds brittisk stil med tydliga humlearomatiska inslag från sorterna cascade och challenger. Bryggeriet Belhaven ligger i nordöstra Skottland, strax utanför den lilla staden Dunbar. Den tidigast dokumenterade produktionen av öl vid Belhavensbryggeri är 1719 men det är troligt att bryggeriet existerat ända sedan 1500-talet.

Balanserad och nyanserad IPA med svag sötma och fin fruktighet. Inslag av aprikos, citrus, acasiahonung, bivax, hasselnötter och kanderat socker. Serveras sval som sällskapsdryck eller till grillad kyckling, örtkryddad lamm eller entrecote.

Fler artiklar