Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Skriven av Eva Weckström

Trendspaning November

Här kan du läsa om Trendspaning November inom vin och mat eller helt enkelt sådant som inspirerar oss!

1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/pplen-i-trlda.jpgNej, dagen heter inte Mårten Gås. Det var gåsen Nils Holgersson reste mest på och är även en karaktär i Kalle Anka1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/gs-tam.jpgHösten har mycket gott och traditionellt att erbjuda. Mårtens Gås, Mårten eller Mårtensafton (nej, den heter inte Mårten Gås. Det var gåsen Nils Holgersson reste mest på och är även en karaktär i Kalle Anka) till exempel firas inte bara i landets södra regioner. Faktum är att dagen firades i hela Sverige förr i tiden. Själva högtidsdagen är ursprungligen 11 november, Mårtensmässan. Att vi gärna firar den 10:e istället beror på vår tradition att fira ”afton”- kvällen före helgdagen.

Enligt sägnerna njuter vi av allt detta goda eftersom den gode munken Martin i franska staden Tours på 300-talet inte ville bli vald till biskop. Han gömde sig bland gässen men fåglarnas upprörda kackel avslöjade tilltaget- och han tvingades att bli biskop. Hämnden? Han krävde att varje invånare skulle slakta och äta minst en gås om året…

Många restauranger landet över erbjuder med startskott 10:e November finfin klassisk gåsmiddag med både svartsoppa, gås och äppelkaka. De flesta håller på i två veckor. Mums!Nu kryper kylan sig på. Varför inte inspireras av Mexico och använda lite chili när du gör din varma choklad- extra värmande och lyxigt! Gör den på kvalitetschoklad eller riktigt fin kakao, rörsocker samt strimlad chilifrukt. Sila och toppa med massor av vispgrädde eller marshmallows.

En annan variant är att röra ner lite nutella i chokladen, eller kanske lite apelsinskal.

Gillar du inte choklad? Värm på lite blåbärsdricka och smaksätt med lite svartpeppar, kanel eller stjärnanis. Variationerna är oändliga.

Brukar du centrifugera din egen äppeljuice- värm upp den och tillsätt kardemummakärnor, pressad apelsin och/eller citron och lite honung. Sila. Servera!Det är vinbarernas glada dagar och ingen är lyckligare än vi vinintresserade.

VINBAR 
En ambitiös och ljuvlig vinbar i Göteborg är Juan Font. Den ligger lite undanskymt på Teatergatan 36 och är en varm och välkomnande oas väl värd ett besök eller flera. Trevlig service, kul viner, ljuvlig ambience! Man har inspirerats av Baskiern Juan Font och hans kärlek till mat och dryck och inriktar sig på viner med ursprung Spanien eller Frankrike. Vill man äta finns bland annat ostron, ost, chark, delikatesspizza. Öppet kvällstid tisdag till fredag från 17.00 och lördag från 13.00. Söndag och måndag är det stängt.  Det går även att få en drink- prova en spansks gin&tonic! www.juanfront.se

BOKTIPSET

Björn Franzén lagar mat för sugna diabetiker och annat folk 199:-

”Visst, jag är en kock som äger en rad framgångsrika restauranger och jag har blivit belönad med stjärnor i Guide Michelin för mat som är svingod och som smäller i käften. Man kan ju tycka att det här med att laga anpassad vardagsmat skulle vara enkelt för mig. Ändå kände jag mig handfallen när min dotter blev sjuk”

Läs mer och beställ boken på: http://www.adlibris.com

Julklapp till den som har det mesta?

Underbar tycker vi. En snygg möbel av kork och metall att använda som bord eller pall.

Mått:
Höjd ca 55 cm
Bredd (nederst): 52 cm

Champagne propp bord/stol i kork och metall, 1 299:-

www.wineandbarrels.se

PÅ SPANING EFTER BÄSTA JULMUSTEN:

Den 1 November var det säljstart för extremt god årgångsjulmust på Systembolaget.

Musten är alkoholfri och lagrad på cognacsfat.

2017 Nygårda Julmust Lagrad på Cognacsfat, artikelnummer 11937, 32:- (750 ml)

Kryddig, nyanserad, söt smak med inslag av ekfat, torkade dadlar, ingefära, mörk choklad, kanel, apelsinskal, röda vineräpplen och smörkola. Yammy!1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/11/vinter.jpgJULKUL

LED dekor-ljusslinga hjortar

Gullig vit slinga med hjortar, för den lite kitchige…
LED dekorljusslinga, med 10 lampor med dekorfigurer över, transparent kabel, 1,65 meter. 2xAA 1,5V batterier (ingår ej).

79,90:-
www.panduro.com

 

MULLIGT HÖSTVIN:

Glöm inte bort det röda vinet till den rustika höst- och vintermaten.

De generösa, värmande och örtiga vinerna från södra Rhone passar ypperligt till det mesta köket erbjuder en frusen själ.

Ett fint exempel är ekologiska 2016 Les Dauphins Cote du Rhone Rouge, artikelnummer 72458, 99:-. 

Vinet är medelfylligt och lite härligt kryddigt med yppig fruktighet i form av skogshallon, blåbär, örtkryddor och viol.

Njut till långkok, söndagsstek eller varför inte pigga upp julbordet med denna godbit- ett plus för eko samt vacker etikett som gjuten för decembermaten. Skål!1https://media.dinvinguide.se/wp-content/uploads/2017/10/rtt-vin.jpgLilla EgoStekt inlagd strömming!

Oktoberfesten är över för denna gången, men vi har provat igenom det rika utbudet julöl på Systembolaget.

DryckesListan.se har hittat några favoriter, här är ett par av dem:

 

Hibernation Ale, Artikelnummer 11332, 32,50:-(355 ml)

En öl att ta med sig när man kryper i ide. Härligt fyllig och knäckig med nyanserad och komplex smakpalett.  Viss sötma och tydlig, fräsch beska, inslag av torkade fikon, fruktkaka, knäck, julkryddor, nötchoklad. Lång fin eftersmak. God som den är eller till den rökta korven, julskinkan, Jansson’s frestelse, köttbullar, sylta…Julbordet kallar!

 

 

 

 

Falcons Julmumma, artikelnummer 11355, 18,50:-(500 ml)

Har du tappat bort receptet på din favoritmumma eller helt enkelt har kort om tid har du en trevlig och färdig variant här. Medelfyllig, söt och kryddig öl med karaktär av kardemumma, ingefära, pomerans, torkad frukt och julkakaka.

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva

Läs mer