The Botanist

Gin
Vilda Islay-enbär

Sommar, värme och sol. DET har vi förtjänat efter förra sommarens brist på dito.
En favvodrink på uteplatsen när luften står nästan still och ja, haha, vid alla andra givna tillfällen är självfallet den klassiska Drajan. Dry Martini blir aldrig tråkigt. En cocktail är dessutom alltid elegant, rent presentationsmässigt. Ett vackert, STORT martiniglas…underbart!

Drajan måste ju självklart röras på gin av bästa kvalitet. Favoriten det senaste året är hör och häpna från Skotska ön Islay, mer känd för rökig Whisky. The Botanist, framställd på destilleriet Bruichladdich är en ljuvligt hantverksmässig gin, smaksatt med 9 klassiska ginaromer och ytterligare 22 vilda, vindpinade lokala örter handplockade på ön. Tillika långsamt destillerad i den så kärvänligt döpta Lomondpannan ”Uggly Betty”…

Förutom klassiska toner av enbär, lakritsrot,  koriander, apelsin och citron har man i The Botanist bland annat använt lokal klöver, björk, kamomill, fläderblomma, timjan och pepparmint. Jisses vad gott.

Ska du röra dig en smarrig draja, GLÖM INTE: Kyl glaset ordentligt, likaså rörglaset. Antingen oliv eller citrontvist. Aldrig båda. Vrid dock  tvisten runt kanten och sedan avslutningsvis över dry martinin. Rör inte drajan för häftigt, då smälter isen och drinken blir vattnig. Jag föredrar min draja väldigt torr, och brukar bara hälla några droppar Noilly Prat i glaset, svinga runt, och hälla ut. Förmodligen ett faux pas om man tillfrågar en startender….Fäst oliven långt ut på drinkpinnen så att den inte sticks. EN oliv är kutym, själv har jag tre. Stora. Hahah. Det blir lagom till tre STORA klunkar, en oliv till varje. MUMS!

Gin
The Botanist Islay Gin

Fler artiklar från Eva Weckström