Spansk mat älskar spanska viner

Traditionell spansk mat varierar en hel del i stil beroende på var man befinner sig i landet men den är alltid själfull och rustik.

Spansk mat älskar spanska viner.

Det talas en hel det om den nyttiga medelhavsdieten. Den finner vi verkligen i Spanien. Läkare och dietister anser att denna kost är en av de absolut hälsosammaste. I Spanien har man hög medellivslängd och detta anses vara en av orsakerna. Och en diet bestående av grönsaker, frukt, grovt bröd, fisk och skaldjur, olivolja, vitlök, paprika, mineralvatten och rödvin kan väl inte vara fel?

Annons:

Spaniens mat är ett sammelsurium och helt enkelt en summering av landets historia. Iberiska halvön har invaderats otaliga gånger och alla ”besökare” har lämnat sitt avtryck. Även i köket. För länge sedan var det fenicierna som planterade de första vinodlingarna. Grekerna har bidragit med oliver och honung. De världskända skinkorna och korvarna? Grisarna lärde man sig föda upp av kelterna. Romarna utvecklade vinodling och framställning samt planterade vete. Apelsinerna kom till landet från Kina via portugiserna. Morerna och berberna tog med sig kryddor som kummin och muskot samt ris, sockerrör, citron, kronärtskocka, spenat och aubergin. Det moriska väldet varade i hela 700 år och därför är det detta arabiska inflytande som satt absolut mest karaktär på den spanska maten.

Vid matchning vin och mat är det smart att tänka ursprung. I de gamla vinländerna har vinet och maten haft lång tid på sig att anpassa sig efter varandra. ”If it grows together- it goes together”.

De många olika regionerna i Spanien har olika klimat, traditioner och är kanske kustnära, eller mer inland. Allt påverkar både vinerna och maten.

Ska det inmundigas en albarino? Då befinner vi oss i nordvästra Spanien med närhet till atlantens havssälta. Fisk och skaldjur är då helt naturligt en magisk kombination med just dessa strama vita viner från Galicien.

I Andalusien i söder kan man med fördel njuta av tapas och landets världsberömda sherry. Sherry finns i alla stilar från torr till söt och från lätt till fyllig. Men för min del är kanske det allra godaste en torr fino med mandel, manchego och oliver. Madre mia!

Men visst- varför inte en lite mustigare (men fortfarande torr) sherry till lite saltad, lufttorkad skinka från den kända svarta grisen. Då är lyckan fullständig. Här trivs rasen allra bäst och de glada grisarna njuter i fulla drag av de ekollon de vackra gamla skogarna producerer. Jamón Ibérico eller pata negra är en otroligt fin produkt med hårda kvalitetskontroller och lång torktid. Detta borgar för absolut bästa kvalitet. Svingott, helt enkelt.

Jag kan fortsätta i all evighet men tror alla fattat galoppen. Till kataloniens färgglada pintxos? Cava! Missa inte den klassiska tortillan. En till synes anspråkslös spansk omelett med potatis och lök. Men SÅ god. Ni finner mitt smarriga recept längre ner. En fyllig cava passar formidabelt till.

Till Riojas mustiga, långlagrade rödpang? Njut av regionens grillade lamm till detta klassiska vin. Eller den lokala grytan med potatis med chorizo. (Olivolja, stekt potatis, vitlök, lök, chorizo och pimentón)

Till mörka, sträva muskelpaket från Priorat? En rejäl, saftig köttbit.

Spansk mat älskar spanska viner!

RECEPT SPANSK BONDOMELETT-TORTILLA

 

Det här receptet har jag utvecklat genom åren och det är lätt som en plätt. Och otroligt gott. Det är toppen att göra tortilla när man ändå har överbliven kokt potatis i kylen.

Ca 4 pers. Mellanstor stekpanna ca 23 cm.

5 ägg 

6 potatisar 

1 st stor gul lök

2 dl olivolja av god kvalitet- gärna spansk.

1 tsk salt

 

GÖR SÅ HÄR:

Skala och dela den kokta potatisarna på längden och skär den sedan i högst 0,5 cm tjocka skivor.

Skala och dela löken i två halvor. Dela varje halva igen och skär i strimlor.

Stek löken på svag värme i olivoljan. Den ska nästan koka i oljan som gärna får täcka löken. Den ska bli riktigt mjuk, men inte ta färg. Jag brukar låta den stå på låg värme och puttra i minst 30 minuter.

Vispa upp äggen i en skål.

Lägg ner potatisen i äggsmeten. Rör om ordentligt. Är potatisbitarna stora eller lite hårda kan man mosa lätt med en gaffel.

Ta upp löken med en hålslev och lägg i äggsmeten. Salta, och rör ordentligt.

Häll av den mesta av oljan ur stekpannan och häll i äggsmeten.

Stek tortillan på svag till medelvärme tills den börjar stelna i kanterna. Låt det ta tid så den inte bränner.

Medan äggsmeten fortfarande är lite lös är det dags att vända på tortillan. Lite trixigt men ta det lugnt bara:
-Lägg en tallrik på stekpannan och vänd det hela upp och ner. Låt tortillan glida ner i stekpannan igen, och ”bädda” runt kanterna med en träslev.

Fortsätt steka på svag värme tills den är klar. Det ska doftar stekt ägg, inte bränt. Det kan ta upp till tio minuter.

Vänd upp din gyllenbruna tortilla på ett fat och låt den vila minst 30 minuter. Tortilla ska inte ätas varm utan är bäst i rumstemperatur och även jättegod kall.

Läs mer

Fler artiklar