Spanien från mencia till monastrell

Spanska vinmakare är mästerliga på röda, matvänliga viner. Låt oss göra en resa i Spanien vinvärld!

Rioja är Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiska regionerna i världen

Förra veckan skrev jag om spanska vita viner och om landets långa tradition att göra vin. Läs om detta här: https://dryckeslistan.se/norra-spanien-fran-alvarino-till-macabeo/  

Spanien har en lång, spännande och brokig vinhistoria. Redan för 3000 år sedan planterade fenicierna de första vinrankorna runt staden Cadiz, som de grundade i södra Spanien. Något senare anlände grekerna österifrån till Katalonien och etablerade vinodlingar.

Vinet spred sig via båt på floderna upp norrut till området Rioja. Den äldsta skriften man funnit som pekar på samband mellan vin och området Rioixiana (dåtidens namn för Rioja) är daterat år 1002.

Redan under 1500-talet exporterades spanskt rött vin för första gången. Det var särskilt vin från Alicante,Jerez, Málaga och Kanarieöarna som avnjöts i länderna runt medelhavet. Framförallt var de söta vinerna på moscateldruvan ett hett samtalsämne.

Rioja är utan tvivel Spaniens mest kända vinregion och en av de mest historiskt betydelsefulla vinregionerna i hela världen. Här började nämligen den så viktiga omsorgen om viners regionala karaktärsdrag och dess kvalitetssäkring.

År 1787 grundades Real Sociedad Económica de Cosecheros de Rioja. Ett viktigt vinodlarkooperativ som både ställde upp riktlinjer för att säkerställa kvalitet och som bedrev välbehövlig marknadsföring i landet.

 

Spanska vinnäringen har haft mycket motgång. I början av 1800-talet slog Napoleonkrigen och det spanska självständighetskriget hårt mot Spanien och dess produktion av vin.

Spansk vinmakarteknik fick dock en skjuts framåt av inflyttade franska vinmakare i senare delen av 1800-talet. De flydde Frankrike och sina av vinlusen, phylloxera vastratix,  ödelagda vingårdar. Den eländiga lusen kom sent omsider även till Spanien men det dröjde. Spanien fick på köpet istället nya idéer av fransoserna i form av nya druvsorter, olika sätt och träslag för ekfatslagring av sina viner och nya typer av uppbindningar för vinrankorna.

Rioja blev sedan det första distrikt att klassificeras som Denominación de Origen (DO) 1926.

Efter två världskrig och diktatorn Francos enväldiga styre, fram till 1975, var landets vingårdar och vinkvalitet i början på 1980-talet inte i bra skick. Det som räddade situationen till stor del var inträdet i EU (1986) med förnyade investeringar och högre kvalitetstänk.

Området Rioja blev som en direkt följd av den ökande kvaliteten uppflyttat till högsta kvalitetsklassificeringen Denominación de Origen Calificada (DOCa) som första spanska vindistrikt 1991. Rioja var länge – fram till år 2000 – Spaniens enda DOCa distrikt, då det följdes av Priorato.

Idag är Spanien världens tredje största vinland, men den yta som landet har avsatt för vin är den största. Det beror på glest planterade vinstockar. Idag finns en mängd ädla duvsorter över hela landet och det är verkligen under de senaste 30 åren som Spanien har visat sin storhet som vinland.

Spanien levererar viner i världsklass, till otroligt tillgängliga priser. Kanske har inte alla ännu riktigt insett landets potential och höga kvalitet- så passa på ! Viva Espana!

Annons:

Spanien är varmt och soligt och detta ställer krav på druvor som klarar detta klimat. De mest odlade blå druvorna i Spanien är i fallande ordning: Tempranillo (kallas också censibel, tinta de toro, tinto del país, tinto fino eller ull de llebre) följt av bobal, garnacha tinta, monastrell, cabernet sauvignon, syrah och garnacha tintorera. Tempranillo är världens 4:e mest odlade druva och har över 50 olika namn…..

2016 Regina Viarum Mencía, Artikelnummer 2797, 149:-
DO Ribeira Sacra

Riktigt välgjort vin på druvan mencia från Ribeira Sacra i nordvästra Spanien. Druvan ger härlig syra och strävhet samt lite gröna, sköna örtaga inslag. Denna charmör är fylld till bredden med färska örter, eneträ och karaktär av mörka plommon, körsbär samt en stenig härlig minrealitet och toner av rökta charkuterier. Underbart!


 

2014 Baron de Ley Reserva artikelnummer 2525, 119:-
DOC Rioja

Välgjort och smakrikt vin från klassiska Rioja, i modern och fruktdrivan tappning. En favorit! Vinet är en Reserva från 2014 vilket innebär att det måste lagras minst tre år, varav minst 12 månader på fat och ytterligare tid i flaska innan det släpps ut på marknaden. Detta ger en viss utveckling i färg och smak men samtidigt fortfarande fin bärighet med mörka plommon, moreller och korinter samt kryddiga undertoner av örtkryddor, kanel, pinje och kryddnejlika. I avslutet boysenbärsylt och gräddkola. Smaskens! Till chark, ostbricka, lamm- eller nötkött.


 

2009 Altos d’Oliva Gran Reserva , Artikelnummer 2792, 79:-
DO Cataluna

Härlig druvblend från Katalonien i nordöstra delen av landet. Druvorna är cabernet sauvignon,tempranillo och garnacha. Detta är en Gran Reserva vilket innebär en lång lagring både på fat och flaska innan den släpps ut i handeln. Lagen stipulerar minst fem år, varav minst två år på fat och tre år i flaska. Följden blir härliga utvecklade toner av bokna äpplen och blöta höstlöv tillsammans med torkade tranbär, mörka plommon, cassis, nyrostat kaffe och kryddiga inslag av ekfat, kardemumma och muskot. Till fläskfilé, lammspett, pata negra eller entrecote.


2016 The Golden Stallion, artikelnummer 7174, 99:- 
DO Jumilla

EKOLOGISKT

Monastrelldruvan, som i Frankrike heter mourvedre, är en bärig och kryddig druva som ger fylliga och saftiga viner. Den klarar av hett klimat och har ett härdigt skal. Jumilla är varmt och soligt och ligger i sydöstra Spanien, en bit in från medelhavskusten och staden Alicante. Detta vin har en härlig örtighet i form av lakritsstång, mynta och kanel samt är späckat med solmogen frukt i form av skogshallon, jordgubbar och körsbär. I avslutet en angenäm ton av rostade ekfat och lagerblad. Njut till allsköns grillat, rostat lamm, biff och bea.


 

2016 Victor Garnacha, Artikelnummer 2240, 89:-
Spanien, DO Calatayud

Mycket ungt, piggt och bärigt vin med stor karaktär och många intryck. Druvan garnacha ger rödbäriga viner med lite högre alkohol och viss kryddighet. Den klarar heta klimat och växer även i södra Frankrike under namnet grenache. Druvan tros dock härstamma just från Spaniens östra delar, Aragonien eller Katalonien. Detta vin bjuder rostade ekfat, violpastill, skogshallon, röda vinbär, kråkbär, fikon, katrinplommon, mörk chokladpralin samt liten eldig kryddighet i avslutet i form av svartpeppar och kanel. Njut till vegetarisk gratäng, vildsvin, älg, biff, hamburgare eller hårdlagrade ostar.


 

Fler artiklar