Smokin’! American BBQ is here to stay

Det röks, rubbas, marineras och glazeras som aldrig förr. Jag var på Holy Smoke utanför Höganäs på midsommardagen och fick en stor portion inspiration. Och mat. Lycka!

 

Det poppar upp restauranger med BBQ-tema som aldrig förr. Grilltrenden är här för att stanna och man tar utrustning, tillagning, rökning, råvara, såser, tillbehör och inte minst den spartanska, ”ruffiga” inredningen på högsta allvar.

Själv var jag i midsommarhelgen på underbara Holy Smoke utanför Höganäs. Ett projekt som började med ett par och deras kärlek till Amerikansk BBQ. Vi befinner oss i Bräcke, vackert inbäddat i grönska och beläget en halvmil norr om Höganäs i höjd med Krapperupps slott. Man startade med ett enda långbord och 5 år senare är Holy Smoke rena folkfesten.

   

I mitten av det kringbyggda området av ute-restaurang grillar både barn och vuxna marshmallows över öppen eld. På baksidan odlar man sin egen chili. Överallt på träbänkar sitter ett myller av ung som gammal och frossar i olika styckningsdetaljer (som ofta tillagats i minst 12 timmar). Köttet faller bokstavligen sönder och smakar helt ljuvligt- svagt rökt med balanserad kryddning.

OCH- det smakar just kött. Gott kött som jag åt hemma i min mormors kök. Kött där till och med fettet smakar underbart. Jag fick ett samtal med en av grillmästarna som pratade länge om vikten av kvaliteten på köttet. Och vilken ras av ko. Man hade experimenterat med en hel del olika svenska kossor men kommit fram till att det var ett par amerikanska raser som presterade bäst just till deras typ av tillagning och recept.

         

Befinner man sig inte i Skåne finns det fler härliga ställen. Texas Longhorn är ju idag en kedja och mindre personligt kanske men man levererar ofta god mat.

I Årsta eller på Upplandsgatan finner man vad många anser vara Stockholms bästa BBQ – Brisket and Friends. De har två restauranger: Upplandsgatan 7 och Upplagsvägen 18 i Årsta.

Low and Slow Smokehouse på Luntmakargatan 98 lär också vara riktigt bra.

 

Holy Smoke BBQ - ingen rök utan kött...

Annons:

Det stora landet i väster erbjuds en mängd olika stilar vad gäller rökt och grillat i USA’s så kallade ”Barbecue Belt”:

I Kansas City är din välrökta, gigantiska, köttbit dränkt i mängder av sirapssöt sås.
Missa inte att beställa popcorn brisket.

I Carolina bjuds pulled pork med rejäl hetta och såser som har mer vinägersyra och cayennepeppar.
Missa inte att beställa Hush Puppies.

Texas BBQ använder sig av Pit-BBQ som ger både rök och slow-cooking. Man har fått sin tradition att allt handlar om köttet av tyska immigranter. Här serveras gärna rökta korvar med tillbehör som pinto-bönor och vitt bröd. Man har även lite mindre fokus på såserna och mängden dito.
Missa inte att beställa Kreuz Market’s smoked sausage

Memphis tillagas precis som Texas BBQ i ”pits” (förr i gropar under jord) under lång tillagningstid. Man använder mycket gris, och mycket söta såser och glazeringar precis som i Kansas. I Memphis är man dock KUNG av ”rub” och gnider in allt kött med en blandning av paprika, vitlök och kryddor som är så bra att man inte har några problem att servera köttet helt utan sås också.
Missa inte att beställa Memphis BBQ spaghetti

.

Ett härligt vintips till din BBQ:

2017 Roodeberg, Artikelnummer 7451, 89:-
Sydafrika, Western Cape

Mycket fruktigt och stadigt sydafrikanskt vin på druvorna cabernet franc, cabernet sauvignon, petit verdot, shiraz och tempranillo. Druvorna tas från Roodebergs egna vingårdar och nästan alla är handplockade för att få bästa mognad och kvalitet.

Druvorna vinifieras separat för att bevara sin karaktär. 90% av vinet får mogna på 300 liters franska ekfat (2 – 3 år gamla) och resterande 10% på nya franska ekfat under 14-16 månader.

I glaset bjuds vi fin tanninstruktur och bra balans. Toner av creme de cassis, boysenbär, solmogna björnbär, sötlakrits, kanel och pinje. Njut vid 17 grader till grillade lammspett, rökt BBQ eller en saftig högrevsburgare. 

FLANKSTEK A LA HOLY SMOKE

Flankstek har blivit en återkommande favorit och i synnerhet grillad direkt på en superhet glödbädd. Det fräser, ryker och ger en fantastisk grillsmak.

 

Utrustning: Big Green Egg eller annan keramisk grill, alternativt en klotgrill.

INGREDIENSER:

1 FLANKSTEK, CA 0,5 KG

FLINGSALT

NYMALD SVARTPEPPAR

GÖR SÅ HÄR.

Låt köttet ligga i rumstemperatur en halvtimme.

Tänd grillen och se till att få en fin glöd på kolet.

Lägg flanksteken direkt på kolet, det ska fräsa och ryka rejält. Grilla på båda sidor så köttet får fin färg. Mät gärna temperaturen i den tjocka delen, den ska vara cirka 45–50 grader beroende på önskad stekgrad.

Lyft upp flanksteken ur glöden och krydda med salt och peppar.

Slå in köttet i slaktarpapper och låt vila på en varm plats 5–10 minuter.

Tranchera flanksteken tunt och servera direkt, gärna med pressad citron eller någon skön sås, till exempel chimichurri.

Recept från kokboken ”Holy Smoke BBQ – ingen rök utan kött”

Ett annat härligt vintips till grillen:

 

2014 Marqués de Riscal Reserva, Artikelnummer 2573, 159:-
Spanien, Rioja

Marqués de Riscal är ett anrikt företag som grundades redan i mitten av 1800-talet av Don Camilo Hurtado de Amézaga Marqués de Riscal och ägs fortfarande av ättlingar till Don Camilo. Vinfirman ligger i Alavesa vilket är den delen av Rioja som tillhör Baskien. Vinhusets två lagringsanläggningar rymmer hela fyra miljoner flaskor

Detta är ett spännande och välsnickrat vin med några år på nacken. Vi bjuds ett medelfylligt vin med mognadstoner i form av tobak, korinter och höstskog tillsammans med mörka körsbär, vanilj och mörk choklad. Underbart till pulled pork, brisket (oxbringa) från smokern, rökta korvar, charkuterier och grillad halloumi.

En kuriositet om druvan tempranillo- den kommer ursprungligen från Spanien, antagligen från just regionen Rioja. Namnet kommer från det spanska ordet temprano, som betyder ‘tidig’ och hänvisar till att druvsorten mognar tidigt.

Läs mer

Fler artiklar