Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!

Monastrell är en druva som ställer stora krav på sin omgivning. Den används ofta i viner med druvblandningar men ger underbara viner även för sig själv.

Att monastrell och mourvédre är samma druva konstaterade man till exempel i slutet av 1990-talet på amerikanska US-Davis

Annons:

Historia

Genom DNA-tester kan man idag avgöra druvors släktskap med varandra och komma närmare deras ursprung och historia. Spännande!

Att monastrell och mourvédre är samma druva konstaterade man till exempel i slutet av 1990-talet på amerikanska US-Davis. Vidare vet man att monastrell är en gammal, troligtvis uråldrig, druvsort som troligtvis följde med fenicierna till Spanien redan 500 år f.kr. Det spanska namnet Monastrell kommer från det latinska monasteriellu som betyder kloster. Det franska namnet kommer istället från staden Sagunto i Valencia som är en av de städer som man hävdar är druvans ursprung. Sagunto hette tidigare Murviedro/Mourvèdre (det sistnämnda är Katalanska). Druvans namn har alltså även på franska en tydlig hänvisning till Spanien.

Odling

Druvan trivs ypperligt i södra Spanien och i området kring Valencia och Alicante har man gjort druvan till sin egen. Den odlas även en hel del i södra Frankrike under namnet mourvédre. Då soliga Rhône och Provence är välsignade med Mistralen med sin förmåga att svalka ner vingårdarna har man därför även här bra förutsättningar för druvan. Den är en viktig druva och blandas frekvent i viner från södra Rhonedalen. I området Bandol i Provence gör man viner som ofta är till 100 % på mourvédre och av mycket bra kvalitet. I USA går druvan under namnet mataro, sprunget ur den andra staden i Katalonien som hävdar sig vara druvans ursprung. I soliga, heta och torra Australien finns också en del odlingar av druvan.

Karaktär

Monastrell är svår att odla då den knoppar och mognar sent och kräver extremt mycket värme och sol. Den är känslig för låga temperaturer på vinterhalvåret och ett väldigt kort ”fönster” för skörd innan syran sjunker och vinerna blir syltiga och slappa. Tänk katrinplommon. För att ytterligare försvåra det för vinbonden är monastrell extremt känslig för torka och för sjukdomen mjöldagg. Mjöldagg är till skillnad mot andra skadesvampar en skadegörare som trivs i torrt väder. Många utmaningar för odlaren!

I karaktären är vinerna täta, mörka, fylliga och packade med mörka bär som björnbär, svarta vinbär, enbär, kråkbär samt lite kryddiga toner med tobaksblad, svartpeppar och örter som rosmarin och mejram. I vissa fall blir de även lite ”köttiga” med inslag av ladugård, rökt bacon eller läder. Är det ett välproducerat vin har det god lagringspotential.

Användning

Rätt odlad, skördad och vinifierad ger druvan täta, bäriga viner med fin och balanserad tanninstruktur. De är utomordentliga matviner och till spansk svart gris är de oöverträffade. De är lättmatchade till mat eftersom de har koncentrerad bärighet och syra samt inte alltför tuff strävhet. Gärna till fett och salt, och lite rustikare mat.

Nedan några viner från Systembolagets fasta sortiment att njuta till det kallskurna, till osten, den helstekta grisen, skinkpajen, fläskfiléspettet eller gratängen. Monastrell, Mourvèdre eller Mataro, kärt barn har många namn!

2016 Vivir Sin Dormir Monastrell Organico
Artikelnummer 2559, 99:-
Spanien, Jumilla
EKO

Jumilla är en ”up and coming” apellation som levererar underbara viner på monastrelldruvan. Området ligger väster om Yecla och Alicante, i provinsen Murcia, med torrare och varmare inlandsklimat, precis vad druvan behöver! Dessutom ligger vingården på 650 meter över havet och detta ger svalkande vindar som motverkar uttorkning. Bodegas Antonio Arráez grundades 1950 och drivs idag av Toni, den tredje generationen av familjen Arráez.

Detta välgjorda, ekologiska och smakrika vin är torrt men levererar tät mörk saftig fruktighet i form av björnbär, mörka plommon och boysenbär tillsammans med toner av citrontimjan, krossad mörk choklad, hockeypulver, rostade ekfat och smörkola. I avslutet en angenäm pepprighet.  Njut lite sval, runt 16 grader, till älgfärsbiffar, fläskkarré med rotfruktsgratäng eller grillat rostlock med citrongremolata och matig mozzarellasallad.

 

 

 

2017 Eco Rojo
Artikelnummer 2521, 79:-
Spanien, Alicante
EKO

Veganvänligt och ekologiskt vin från Hacienda La Serrata i Alicante. Denna charmör levererar mycket vin för slanten och är samtidigt mer tillgänglig med avrundad strävhet och av medelfylligt karaktär. Syran har man lyckats bibehålla och detta ger fräschör och spänst.

Vinet är mycket fruktigt med mörka skogsbär, tranbär och mörka moreller tillsammans med nyklippt rosmarin, körsbärspaj och kanelstång. Serveras sval, 16 grader, till köttbullar med potatissallad, ugnsbakad citronkyckling eller lammspett.

 

 

 

 

2017 Castaño Organic Monastrell
Artikelnummer 2050, 199:-(Box 3000 ml)
Spanien, Tecla
EKO

Yecla ligger i den nordligaste delen av provinsen Murcia i sydöstra Spanien. Bodegas Castaño är ett familjeföretag grundat av Ramón Castaño. Han moderniserade familjens vinproduktion kraftigt under 1950-talet men det var först under 1980-talet som man började buteljera egna viner. Ägorna omfattar idag hela 600 hektar i Yecla men man köper även druvor från andra seriösa odlare. Man odlar fler druvor än monastrell men är särskilt stolt just över denna lokala skönhet. Vinstockarna till detta trevliga vin är beskurna enligt en metod som i Spanien kallas en vaso vilket innebär låga fristående buskar som är väldigt typiskt för regionen. På franska kallas metoden gobelet och på engelska för bush vine.
Detta är ett tillgängligt, saftigt vin som är gott som det är eller till grillat med lite kryddhetta. Det finns struktur men inte mycket strävhet som bråkar och vi njuter istället av fyllig bärighet i form av björnbär, blåbär, klarbär samt kryddnejlika, kanel. Tänk på att servera vinet lite svalt, runt 16 grader till kycklingvingar med blue cheese dressing, tandorii kyckling, lammgryta eller chilimarinerad grillad ryggbiff.

 

 

Läs mer

Fler artiklar