Hur länge håller öppnade viner?

En fråga jag ofta får är hur länge vinet står sig sedan det väl är öppnat. Låt oss kika på vad du kan göra för att olika typer av vin ska hålla så länge som möjligt-efter att du öppnat flaskan.

Annons:

Vin är levande. Även i en oöppnad flaska utvecklas vinet och förändrar färg och smak. Bättre viner hålle längre och kanske till och med blir bättre efter en viss tids lagring. Billigare viner vinner inte på att sparas utan är framställda att konsumeras direkt.

Vad är skillnaden? Jo- viner med högre ambitionsnivå har mer av allt. Mer komplexitet, högre syra, bättre koncentration. Alla variabler som gör ett vin hållbarare.

Detta spelar in även på öppnade viner. MEN framförallt är det viktigt hur man behandlar vinet efter att flaskan öppnas och en del av innehållet skall sparas.

Ställ inte vinet ute i rumstemperatur, exponerat för ljus och värme. I och med att flaskan öppnas och vi har hällt upp en del vin har vi slagit in mer luft i det känsliga vinet.  Oxidationsprocessen som redan är i gång i vinet, men som går långsamt i en oöppnad flaska, får en kraftig skjuts och vinet blir i rumstemperatur dåligt på några dagar.

Förvara ALLTID öppnade viner i kyl, och med kork eller förslutning. Kylan och mörkret skyddar vinet och saktar ner oxidationen. Avsevärt. Detta gäller bubbel, vitt, rosé, rött, sött. ALLA viner. Basta. Förslutningen skyddar vinet från mer oönskad luft.

Hur vet man om vinet har blivit “för gammalt”?

Ett dåligt vin är ju inte farligt utan smakar helt enkelt vinäger, unket eller oxiderat. Tänk äppelskrutt. Smaka/dofta helt enkelt av vinet. Finner du inget fel på det och tycker att det smakar gott, kör hårt. Annars- spara slatten i kylen och häll i köttfärssåsen eller marinaden.

Generellt håller ett vin alltså längre även öppnat om det är fylligt och har bra koncentration, syra, frukt och täthet. Tänk amarone som både har lite högre alkoholhalt, enorm koncentration, syra och komplexitet. Vinet behöver i princip luft för att blomma ut och står sig fint många dagar efter öppnad flaska. I kyl. Med kork på.

Tänkvärt: Vin som på sommar eller höst stått utan kork/kapsyl måste doftas av- har en liten blomfluga hittat ner i vinet är hela flaskan förstörd och luktar pyton. Dessa små flygande eländen avger ett ämne i vinet som är allt annat än angenämt för näsa och gom. Så se till att ha kork eller kapsyl på flaskan när den inte serveras. Och hittar du en blomfluga i vinglaset får vinet hällas ut annars väntar tyvärr en mycket trist upplevelse.

Sött vin håller längre än torrt, även öppnat. Socker ger hållbarhet, precis som när man konserverar frukt och bär. Är det öppnade vinet ett sött vin som dessutom medvetet fått oxidera under framställningsprocessen, till exempel Madeira, håller detta ännu längre. Även alkohol ger hållbarhet- därav kan portvin med sin högre alkoholhalt och härliga sötma ibland leva nästan för evigt…i sin flaska som inte öppnats. Även en öppnad flaska portvin beroende på stil givetvis, håller sig fräsch längre än ett vanligt vin. Eftersom alla viner har olika egenskaper är det omöjligt att ge en tidsram men som sagt- smaka på vinet!

Läs mer


Fler artiklar