Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo

Häromdagen fick vi hem prover på en härlig produkt från Wölffer Estate i The Hamptons, New York. Verjus. Detta fenomen som spridit sig som en löpeld inom svensk matlagning och som är så uppskattat av svenska köksmästare. 
Ordet Verjus (eller verjuice) kommer från franskans vert jus, grön juice. Man får fram den syrliga drycken genom att pressa omogna druvor som tas bort från vinrankan i s.k. ”green harvest”, som sker då druvorna ännu inte mognat. Detta tillämpas av många vinbönder för att få högre kvalitet på de druvor som sedan får lov att mogna, och även för att minska skördeuttaget som ofta är begränsat enligt vinlag. Till skillnad från vinäger är verjuice alltså inte jäst. Druvkvaliteten bör vara hög och kommer oftast från de bättre vinrankorna. Juicen är vanligtvis ganska neutral, perfekt till matlagning och speciellt i sallader om man skall dricka vin till. När man ska äta och dricka vin till måltiden kan vinäger, ättiksyra och citronsyra i maten nämligen störa balansen i vinet, med verjuice blir kombinationen betydligt mer balanserad.
Wölffers Verjus har jättefin karaktär med fin saftig syra, svag fruktsötma och doft och smak av krusbär, gröna äpplen, lime och nyslaget gräs. Urfräscht!!
Verjuice är en europeisk tradition som var mycket populärt under medeltiden och som aldrig helt försvann från medelhavsmaten. Den har även en lång tradition i Syrien, Iran och Azerbajdzjan. Nu har den hursomhelst fått något av en renässans och används en hel del i modern matlagning. Prova att blanda en vinägrett på verjus och mild olivolja, det går även bra med en mild rapsolja. Verjus fungerar som en neutral smakförstärkare och låter råvarans aromer lysa igenom. Verjuice är toppen med vårens primörer, men den är också en ren njutning att dricka som den är eller utspädd med vanligt vatten. Eller varför inte göra en spritzer med sodavatten och is….Mmmmm…
Detta är alltså ett klockrent alkoholfritt alternativ att dricka till maten, långt mer intressant och lämplig än de oftast intill döden trista och ospänstiga alkoholfria viner som finns på marknaden och bara smakar platt, blaskig saft.

 

Eva Weckström

Eva Weckström

Eva Weckström är sommelier med lång erfarenhet av restraurangbranchen både i Stockholm och New York. Senast har hon varit på Wärdshuset Ulla Winbladh och chefsommelier på Villa Pauli.

Läs mer om Eva