DinVinguide.se – Ölskola – Att prova öl

Vi älskar att prova här på DinVinguide.se. Och inte bara vin. Intresset för öl är idag mycket stort och utbrett på grund av alla microbryggerier och experimentlystna bryggare ute i världen och i Sverige. Idag kikar vi på hur man provar just öl för bästa upplevelse. Häng med på DinVinguide.se - Ölskola

LITE HISTORIK: Öl är en gammal dryck. Man drack sannolikt en likartad dryck redan för 7 000 år sedan! Arkeologiska fynd som lerkärl och analyser av dessa påvisar att kärlen innehållit en spannmålsbaserad vätska. En dryck som bär klara likheter med öl. Platsen är nuvarande Irak, mellan floderna Eufrat och Tigris. På den tiden hette det Mesopotamien och folket som gjorde öl var sumerer. I Egypten har man vidare hittat 2 500 år gamla motiv som visar tillverkning av en ölliknande dryck. Man har också hittat texter som visar att drycken beskattades redan då. Det är dock inte helt säkert att våra förfäder här fått sin kunskap om öltillverkning från sumerer eller egyptier. På Jylland påträffades nämligen år 1921 en ekkista från äldre bronsålder, omkring 1500 f.Kr. Kistan inrymde liket av en kvinna. I en liten näverspann som stod vid hennes fötter fanns det intorkade rester efter någon dryck. Analysen påvisade fragment av vetekorn, tranbär och pors – samt stora mängder lindpollen, vilket tyder på att också honung ingått i drycken. Man kan beskriva den som en blandning av öl, bärvin och mjöd, som smaksatts med pors – en krydda som använts till öl långt innan humlens införande i öltillverkningen.

Annons:

I Egypten har man vidare hittat 2 500 år gamla motiv som visar tillverkning av en ölliknande dryck. Man har också hittat texter som visar att drycken beskattades redan då

DINVINGUIDE.SE – ÖLSKOLA- ATT PROVA ÖL

Precis som vid vinprovning så bedömer man ölets utseende, doft, smak och gör till sist en slutledning om kvalitet och stil. Jämför gärna FLERA olika sorter, då blir det lättare att upptäcka de speciella karaktärsdragen för de olika stilarna.

(Förslag längre ner på fyra olika sorter att jämföra!)

Observera- när man häller upp öl ska man se till att få en så kallad skumkrona. Detta frigör estrar, doftämnen och är bara av godo. Två fingrars skumkrona är lagom. Skummet beter sig olika beroende på vilken öl som hälls upp.

 

 

 

1. Titta på ölen.

Börja med skummet. Har det stora eller små bubblor. Är det krämigt? Kortfattat kan man säga att maltfokuserad öl där proteinerna från malten binder skummet har ett tjockare skum medan ett humligt öl kan ha en stor skumkrona som är porösare på grund av oljor I humlen.

Fortsätt sedan med att betrakta själva drycken. Är färgen ljus eller mörk? Vilken färgton? Gul, röd, brun? Är ölen klar, eller grumlig? Diskutera eller tänk över färgen – vad kan färgen antyda? Här handlar det mycket om rostningen av malten. Det finns allt från ljus pilsnermalt till guldbrun karamellmalt till mörkt rostad chokladmalt för stout. 

 

2. Dofta på ölen.

Dofta på samtliga öl i flighten innan du provsmakar. Detta för att munhålan då inte är påverkad ännu.
Hur är doften? Liten eller stor? Doftar det en eller två olika saker, eller en massa? Vad doftar det? Exempel på kategorier är: Fruktigt, maltigt, blommigt, kryddigt, karameliserat. Kanske du finner toner som knäckebröd, majs, tropisk frukt, citrus eller kryddnejlika.
Diskutera doften – vad kan doften antyda? Är ölen välhumlad? Hur rostad är malten? Råvara-Har man använt kornmalt eller kanske vete? 

 

3. Smaka på ölen.

Är den lätt eller fyllig, torr eller har den någon sötma? Hur besk är den? Dofterna ni kände, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp? Fylligare kropp/munkänsla beror på högre alkohol, sötma samt sädesslag/råvara. Vete ger till exempel rundare kropp.

Eftersmaken och känslan ett öl kan ge i munnen är en sista pusselbit att läsa av för en öl. Har ölet en mer aromatisk ton av humle än en utrycksfull beska (t.ex. en American pale ale) eller har smaken exploderat av komplexitet och fruktiga smaker (t.ex. vissa belgiska öl). Vissa öltyper har mer eller mindre eftersmak och främst är det intryck som att ölet är torrt, beskt, strävt eller surt som kan sitta kvar i munnen. 

 

4. Slutledning.

Jämför dina doft- och smakbeskrivningar. Stor skillnad, eller hur? Finns det mycket olika dofter och smaker är ölen komplexare och ofta lite dyrare. Eftersmaken visar också på kvalitet- ju längre ju bättre! Och framförallt- vilken öl föredrog du? Var de goda?

Prova gärna även alla 4 till olika typer av mat. Då framkommer tydligt att vissa typer passar bättre eller sämre till viss mat.

SKÅL! Slainté! Cheers! Salud! 

NU PROVAR VI!

 

Är du van att prova och dricka öl och kan skillnaderna och likheterna går det ju fint att jämföra två eller flera öl i samma stil, kanske till och med från samma land. Till exempel veteöl, lager, pale ale eller mörkare ale.

Är man lite mer novis är det givande att prova två eller flera olika typer för att få en mer drastisk skillnad i färg och smakprofil. Här nedan en trevlig ”flight” med 4 goda öl av helt olika stil. (Vill man utöka provningen går det ju fint att lägga till en belgisk öl, en mörk lager och en porter eller stout). Häll upp alla fyra i likadana glas bredvid varandra. Häll dem i ordning från vänster till höger, från ljusast och lättast till mörkast och fylligast. Börjar man med den mest smakrika ölen blir det svårt för smaklökarna att hitta karaktären i de lättare, diskretare typerna.

 


VETEÖL

Erdinger Weissbier Hefe, Artikelnummer 11208, 23:90
500 ml
Tillverkad i Tyskland

Hefeweizen är en ljus (kolla färgen) ofiltrerad (kolla klarheten), medelfyllig veteöl med mycket kolsyra (kolla skummet!) och måttlig beska (Jämför med de andra sorterna). I karaktären är den lite brödig och jästig med toner av citron, aprikos och banan. Vetet ger gärna en lite fylligare munkänsla.

 

 

 

 

LJUS LAGER INTERNATIONELL STIL

Asahi Super Dry, Artikelnummer 1556, 15:90
330 ml
Internationellt märke

Lager är världens vanligaste ölstil och är ofta mild, maltig med nertonad beska. All lager är underjäst och ofta mycket mindre fruktig än ale, som är överjäst. Denna premiumöl från Japan är framställd på kornmalt, humle, majs och ris. Den är lätt(tänk på munkänslan), elegant, extra torr(ingen sötma, notera) och med svag beska(jämför de andra sorterna). Maltig smak inslag av nybakat bröd, citronzest, färska örter och acasiahonung.

 


 

 

ENGELSK PALE ALE

Bedarö Bitter, artikelnummer 1410, 28:80
500 ml

Tillverkad i Sverige , Stockholms län , Nynäshamns kommun

Svensk öl i stilen pale ale. Namnet kommer av att om en pale ale serveras från fat, kallades den historiskt bitter. Den var inte nödvändigtvis så bitter och besk men en motpart till de sötare, mindre beska ölen. Denna har en markerad beska(jämför med de två ovan som har mindre beska) maltig smak(tänk råvara) med fruktiga inslag(kommer från underjäsningen och själva jästen) av aprikos, pomerans, honung och torkat gräs.

 


 

 

BELGISK ALE

Orval, Artikelnummer 1650, 29:90
330 ml
Tillverkad i Belgien

I belgisk ale får ofta jästen ta en stor plats i ölets doft och smak. Jäsningen sker ofta i högre temperatur än i andra länder och de jäststammar man använder sig av ger mer fruktiga smaker än exempelvis engelsk ale(jämför ovan pale ale som är mindre fruktig). Brasserie d’Orval är ett trappistöl som bryggs av cisterciensermunkar i klostret Abbaye Notre-Dame d’Orval. Ölmärket grundades 1931. Detta är en nyanserad, mycket fruktig och något kryddig smak(typiskt den belgiska stilen) med inslag av aprikosmarmelad, kryddnejlika, rågbröd, farinsocker och apelsinzest.

 


 

Läs mer

Fler artiklar