Evas matskola – Laga egna piroger!

Piroger är traditionell mat i många länder som Ryssland, Kina, Polen, Ungern och Finland. Gott, och kul att göra. Evas matskola - Laga egna piroger!

Evas matskola – Laga egna piroger!

Pirogerna varierar i form, storlek och smak beroende på var i världen vi befinner oss. Polska och kinesiska piroger kokas, till exempel. Svenska motsvarigheter eller rättare sagt närbesläktade rätter är kroppkakor och pitepalt. I vissa länder är potatis bas i degen, i andra är det spannmål som dominerar.

Det finurliga med piroger är att man kan förbereda så många moment långt i förväg. Man kan även fylla dem med vad man vill och jag bara älskar kylskåpsrensning! Man kan med fördel frysa in ett gäng om man gör en rejäl sats. Dessutom är de inte alls dumma att äta kalla om man behöver ett snack eller vill ha med dem på picnic. Piroger är vackra och lätta att äta med bara en servett utan att spilla. Mättande är de också. På buffén gör de alltid stor succé.

Receptet jag jobbat fram är formidabelt eftersom degen är enkel att göra och man kan kalljäsa den i kylen över natten. Eller göra den på morgonen och låta kalljäsa i kylen under dagen. Pirogerna snickrar man sedan ihop när man får tillfälle. Fyllningen kan man göra någon dag innan och förvara i kylen.

Jag har valt en deg på vetemjöl, olja och torrjäst. Torrjäst har mycket längre hållbarhet än färsk och något man alltid kan ha hemma. Vidare är det inget smör som ska smältas…och så vidare. ”Ju simplare ju enklare” som salig dumbom sade.

Klassisk fyllning är köttfärs, lök, oliver, spenat och paprikakrydda men det går ju att variera i det oändliga. Taco-style? Jajemen. Blanda i tacokrydda i köttfärsen samt till exempel majs och lite tomatsalsa. Enbart spenat och fetaost är jättegott. Soltorkad tomat, skinka och getost är saftigt och smakrikt. Svamp i alla former passar bra i pirogen. Kött kan självklart enkelt ersättas med annan färs efter smak.

Ha gärna i lite färskost eller annan ost i din röra. Tänk bara på att inte fyllningen är FÖR rinnig. Använder man fryst spenat är det bra att tina helt och krama ur allt vatten innan den steks med övriga ingredienser.

Evas matskola- Laga egna piroger!

Vad dricker man till pirogerna? Personligen föredrar jag öl så jag har rekommenderat några härliga dito efter receptet. Men visst funkar både ett fylligare vitt, eller lättare rött vin. Smaken är som bekant som baken.

Annons:

Recept Piroger

 

DEG-INGREDIENSER

(Vill man eller har ont om tid går det också att använda färdig pizzadeg men denna är godare)

6 dl vetemjöl

1 tsk torrjäst

1 tsk salt

1 tsk socker

2 msk matolja, eller olivolja för mer smak

1 ägg

2 dl vatten

GÖR SÅ HÄR:

-Blanda alla torra ingredienser i en bunke.

-Tillsätt sedan ägg, vatten och olja.

-För enkelhetens skull kör 3-4 minuter med degkrokarna på vispen (har du inga, knåda för hand i 5-6 minuter).

-Låt degen jäsa 45 minuter i bunken. TÄCK NOGA, med plastpåse. Det går även fint att kalljäsa. Ställ i så fall in bunken väl täckt med plast i kylen. Här kan den stå i upp till 10 timmar. Temperera i 15 minuter när du tagit ut den innan bearbetning.

 

FYLLNING-FÖRSLAG PÅ INGREDIENSER

-Köttfärs, kycklingfärs, soyafärs eller quorn

-Gul lök, vitlök, purjolök. Vilket som passar..

-Hackad svamp, vilken som helst

-Svarta och/eller gröna oliver

-Soltorkade tomater

-Mjukost

GÖR SÅ HÄR

Hacka och stek löken mjuk, tillsätt svamphack och färs. Låt fräsa en stund på medelhög värme.

Häll i hackade oliver, hackad soltorkad tomat, eventuella färska eller torkade örtkryddor.

Till sist, tillsätt ett par matskedar mjukost, neutral. Det går även fint med färskost eller annan ost som mozzarella, feta, västerbotten. Riv eller hacka fint.

Smaksätt med salt, peppar, paprika, chipotle eller andra kryddor efter smak.

 

PIROGERNA

GÖR SÅ HÄR:

-Dela upp degen i ca 20 delar. Här bestämmer man själv vilken storlek man vill ha på pirogen.

-Rulla till bollar och kavla ut till rundlar och se till att de inte är för tjocka. Man får kämpa lite! Degen är elastisk och drar ihop sig under tiden som man kavlar. Fastna inte i att det ska vara helt symmetriska rundlar. Det korrigerar man när man viker över.

-Lägg en sked eller två av fyllningen på ena halvan, inte för nära kanten. Pensla sedan kanten runt om hela rundeln med vatten men blaska inte. Vik sedan över halva rundeln över fyllningen och se till att den ”klistras” runt hela kanten på grund av vattnet.

-Ta en gaffet och tryck till runt kanten för att få ett vackert mönster samt för att fixera kanten. Se bild ovan.

-Lägg pirogen på en plåt med bakplåtspapper som är väl smort med olivolja. När alla pirogerna är klara- pensla ovansidan med olivolja.

Grädda i 225 grader i ca 10 minuter tills de fått lagom gyllenbrun färg.

Smaklig spis!

 

 

Kasztelan Jasne Pelne, Lager, artikelnummer 1402, 12:70
Flaska 330 ml
Tillverkad i Polen(Carlsberg)

Till pirogerna är det passande med en lager med lagom beska. Denna kalljästa polska dito är frisk och fruktig med viss maltighet och toner av sirapslimpa, pomerans, torkade aprikoser och en liten kryddighet i avslutet. Njut sval som den är eller till revbensspjäll, lammracks eller allsköns husman. 

 

 

 

 

 

Baltika Premium nr 7, Lager, Artikelnummer 88145(BS), 43:20
Flaska 500 ml
Ryssland (Baltika Brewery)

Denna rysktillverkade lager lanserades i samband med The Goodwill Games i Saint Petersburg 1994. Den har sedan dess hållit sin position i Ryssland som den mest populära inhemska premiumölen.

Nr 7. är bryggd med omsorg från noga utvald malt och ovanliga humlesorter. Den har en mycket fin smakintensitet och elegant beska. Malten är ljus pilsnermalt och humlen består av en blandning av några av de bäst ansedda sorterna. Alkoholen ligger på 5,2 % och är väldigt väl balanserad. Gott till köttbullar, raggmunk eller pirog.

 

Läs mer

Fler artiklar