DryckesListans matskola: Baka Biscotti

Kanska bjuder januari inte precis sötebrödsdagar. Men biscotti är enkelt, gott och billigt och kan smaksättas på många sätt.

Inte bara gott och billigt. Skorpor håller i evighet och är väldigt vackra att ha i en glasburk i köket när man får oväntat besök.

Biscotti har för oss blivit synonymt med den italienska mandelskorpan. Dock betyder biscotti bara ”liten kaka”, och kan i italien egentligen referera till vilken liten småkaka som helst.

I Toscana är mandelskorpan känd som Cantuccini, och doppas gärna i ett svalt glas sött vin. Att sitta på en trattoria och njuta av en italiensk kaffe, en skorpa och ett glas sött är en ljuvlig upplevelse.

 

Annons:

I Toscana är valet av sött vin lätt-det blir det syndigt goda och lokala vinet Vin Santo. Här har vindruvorna fått torka på ställningar efter skörd och blir mer som russin än druvor när de väl pressas. Detta ger vinet toner av fikon, sultanrussin och dadlar. Om man dessutom lyckas få druvorna angripna av den åtråvärda ädelrötan är lyckan gjord och vinet bjuder även toner av hjortron och saffran. Ädelrötan dyker bara upp under väldigt speciella förhållanden med balans mellan morgondimma, fukt, sol och vind.

Fler artiklar