Dr L, ett vin som överraskar

Nu funkar ju som bekant riesling i alla möjliga, och omöjliga samanhang. Men den bistra vintertemperaturen till trots så är det VÅR i luften, banne mig! Önsketänkande, jag vet, men snart så…..Och vad är godare i vårsolen än lite tysk riesling i glaset. Personligen är jag ALLTID game när det gäller lite härlig Moselriesling.

För många är det än idag dock tyvärr lätt att göra kopplingen mellan den fina, aromatiska och eleganta rieslindruvan och den uppsjö av chaptaliserade(uppsötade), lågkvalitesviner som importerades från tyskland på 80-talet. Om sanningen ska fram så var dock en väldigt liten mängd av dessa viner ens gjorda på rieslingdruvan; istället använde man högavkastande druvor som  Müller-Thurgau och Sylvaner. Idag är de tyska rieslingvinerna ofta av högsta kvalitet, och mycket vin för slanten.

Ett vin som alltid levererar, och överraskar med fin koncentaration och längd är Dr L Riesling (nr 7218), för ynkliga 79:-. Vinet finns i systembolagets ordinarie sortimentet. Dr. Loosen är en vinmakare av rang, och en inte helt konventionell sådan. Många oenologer har menat att ”så kan man inte göra vin”….
Weingut Dr Loosens 60 år gamla stockar ger regionens lägsta avkastning. Druvorna jäser extremt långsamt och vid mycket låg temperatur för att bibehålla de delikata aromerna. Man arbetar helt med hjälp av naturlig jäst och överhuvud taget ingriper Ernst Loosen och källarmästaren Bernhard Shug nästan inte alls i vinifieringsprocessen. Deras filosofi utvecklades på 1980-talet och med årgång 1987 blev Dr Loosen en superkändis i vinvärlden. När jag själv besökte vingården fick vi prova mycket godsaker, och ni blir INTE besvikna om ni går upp ett steg i pris och provar någon av de vingårdsbetecknade och lite senare skördade vinerna som erbjuds på systembolaget (Bernkasteler Kurfürstlay Riesling Spätlese, eller helt magiska Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese)  .

Dr L: Vinet är halvtorrt med krispig syra, frisk och rik druvig smak med inslag av honungmelon, lime gråpäron och gröna marmeladkulor. Fin längd och elegant mineralitet.

 

Fler artiklar