Åh…denna Champagne

Deutz Brut Millésimé 1982Nyss hemkommen från Champagne kan jag bara återigen konstatera att denna ljuvliga dryck aldrig slutar att fascinera mig. Frälst på nytt, återigen, ytterligare en gång liksom. Hantverksmässigt framställd Champagne i glaset är på något sätt som en rysk docka…inledningsvis påvisar de rara dropparna en viss karaktär i doft och smak, som strax drar sig tillbaka för att ge plats åt en helt annan skepnad…och så kan det hålla på en stund. De olika figurerna passerar på parad, men försvinner aldrig helt utan smälter samman och släpper fram nya, och nya…som tillsammans skapar den oerhörda komplexitet som trollbinder och håller intresset i ett järngrepp under tiden som de flyger förbi. Under tiden påverkas vinet i glaset av luften, likaså den stigande temperaturen och möjligen även mat på tallriken.

Ett av vinerna vi provade var underbara Deutz Brut Millésimé 1982. Denna Vinotequechampagne hade så många ansikten att visa upp att man blev helt yr. Eller, euforisk, snarare…LYCKA!! Vinet, vackert ljust gyllene  med inslag av brons, startade med en så livlig och stor doft att det nästan var lite svårt att urskilja de olika komponenterna. Enorm frukt, körsbär i konjak, nougat, honung, mynta, kanderad apelsin, kåda…..karameliserade nötter….smör…. En nästan löjligt vital syra, enorm koncentration och krämig med eleganta bubblor!  Uppenbarligen har 1982’an ett lååångt liv framför sig….en mäktig avslutning och enorm längd.

1982 Brut Millésimé är ett av de fylligaste viner jag provat från huset, men med en häpnadsväckande stor elegans. Vinet hade jag i glaset i över 1 1/2 timme och i slutet var vinet utan bubblor, inte längre svalt, och helt ljuvligt! Det hade en vinös, i det närmaste burgundisk, karaktär… Jisses!

Fler artiklar