Touriga nacional

Touriga nacional är en blå druva från den norra halvan av Portugal. Det är en av de viktigast druvorna i röda portviner men också en viktig druva för produktionen av torra röda viner. Många av de bästa kommer från just Douro och Dão men det görs riktigt bra viner på druvan i nästan alla av Portugals vinregioner. Druvan odlas också i Spanien, bland annat i Ribeiro och Priorat, i Australien, USA , Sydamerika, Nya Zeeland och Sydafrika. Många håller denna som den främsta av Portugals blå druvor.

Synonymer inkluderar azal espanhol, mortagua, preto de mortagua, tourgia fina, carabuñeira (Spanien), touriga (Australien).

Det är en druva som kan oftast ger förhållandevis låg avkastning med undantag för varmare regioner såsom Alentejo. Den är tålig men är känslig för coulure samt för flera typer av mögelangrepp.

Druvan ger viner med en fin blommig doft med inslag av bergamott, rosblad och violer och smak av svarta vinbär, hallon, söt lakrits och örter. Den kan ge viner som är såväl kraftfulla som eleganta och nästan alltid med en hel del komplexitet och tydliga tanniner. Det görs många bra viner på enbart touriga nacional, men de flesta av mina favoriter är blender. Druvor som kan hjälpa till att ge lite mer djup, struktur och lyfta fram komplexiteten i smakerna. Vanliga blenddruvor är tinta roriz och toruriga franca.

Druvan används också till roséviner och mousserande vita viner. Om du vill lära känna Portugals viner är detta en viktig druva.

Till Alla druvor