Tamjanika

Tamjanika är det Serbiska namnet på en grön druva från nära besläktad med muscat blanc à petits grains, möjligtvis en egen klon, detta är dock inte fastställt via DNA-analys. I Wine grapes anges de dock vara samma druva. Druvan har dock odlats på Balkan länge, sannolikt längre än 500 år så det är inte osannolikt att den är en naturlig korsning eller har utvecklats så att den kan anses vara en en klon. Det finns också en blå tamjanika, denna är dock mycket ovanlig.

Synonymer inkluderar tamnjanika, tamyanka (Burgarien och Ryssland) och temjanika (Nordmakedonien).

Detta är en druva med en tydlig muscat karaktär som de flesta gör torra vita viner på. Druvan är sannolikt besläktad med muscat blanc à petits grains, detta är dock inte fastställt via DNA-analys. Vinerna kan i stilen jämföras med torra viner gjorda på zibibbo på Sicilien. Tamjanika är dock mindre aromatiska och mer mineraldrivna. De har en snygg profil med smak av citrus, ananas och gröna frukter samt en liten kryddighet och skalbeska. De har ofta en fräsch avslutning med inslag av sten och sälta. Det är en druva med hög potential, de bästa vinerna som jag provat har dock något eller par års ålder på nacken. Det görs också halvsöta och söta viner på druvan, även om detta var vanligare förr.