Sangiovese

Sangiovese är en klassisk italiensk rödvinsdruva som odlas i hela landet, men framför allt i Toscana och Emilia – Romagna. Den har många olika namn som sangiovese di romagna, brunello och prugnolo med flera.

Enklare sangioveseviner är ofta friska och ganska sträva med toner av körsbär och mandel. Mer koncentrerade viner har aromer som mörka körsbär, pinje, rostat kaffe och choklad – ofta kombinerade med en tydlig fatkaraktär. I Toscana kommer främst sådana viner från Chianti Classico, Brunello di Montalcino och i viss mån även Vino Nobile de Montepulciano och Carmignano. Viner gjorda på sangiovese romagna är ofta lite jordigare i tonen, lite rundare och har lite lägre syra i jämförelse med de från Chianti classico eller Brunello di Montalcino.

Utanför Italien odlas den än så länge i mycket liten omfattning, men intresset för sangiovese går stadigt framåt i Kalifornien och Australien.

Viner av sangiovese tillhör oftast smaktyperna fruktiga & smakrika och strama & nyanserade.