Roussanne

Roussanne är en grön druva från den norra delen av Rhonedalen i Frankrike. Druvan är nära besläktad med druvan marsanne, vilket kan vara en anledning till att de ofta förväxlas. De förekommer ofta också tillsammans i blender. Druvan odlas förutom i Frankrike också i USA (Kalifornien, Oregon och Washington), Kanada, Australien, i Alentejo i Portugal, på Kreta i Grekland, i Toscana  i Italien och i Spanien samt i Sydafrika. Druvan kallas oftast för bergeron i Savoie. Druvan är nära släkt med marsanne.

Synonymer inkluderar barbin (Savoie), fromental och fromental (Isère), martin cot och petite roussette. Den ska dock inte förväxlas med druvan roussette vilket är en synonym för druvan altesse.

De äldsta beläggen om druvan kommer norra Rhone och är från 1780-talet.

Det är en svårodlad druva som drabbas av många sjukdomar och angrepp. Bären kännetecknas av sin russinfärg som drar mot rödbrunt. Doften av roussanne påminner om ett blommigt örtte. I varma klimat ger den viner med mycket fruktighet och smak av med smak av honung och päron. I kallare klimat går smaken åt det mer blommiga och där får vinerna högre syra. I norra Rhone är det vanligt att druvan ingår i blender med druvan marsanne.

Till Alla druvor