Pinotage

Pinotage är en blå druva från Sydafrika, skapad genom en korning mellan druvorna pinot noir och cinsault i Stellenbosch år 1925. Korsninge gjordes av Abraham Perold, men den blev populär först långt senare och de fölörsta kommersiella platerningarna gjordes först på 1940-talet. Det är idag den blå druva som främst kopplas samman med Sydafrika, men det är också något av en vattendelare för vinälskare. En del älskar den och andra är mindre förtjusta. Personligen har jag kommit att tycka bättre och bättre om den över tid. Det kan också handla om att vinerna blivit mer druvrena med åren och kvaliten ökat. De bästa vinerna kommer ofta från Stellenbosch. Det finns också odlingar i Zimbabwe, på Nya Zeeland, i Kalifronien och i Israel.

Druvan är förhållandevis lättodlad och motståndskraftig mot många sjukdomar men har problem med andra. Men den ger inte särskilt stora skördar och har därför ibland drivits till överproduktion, denna har lett till att m,ånga viner inte varit särskilt roliga. Idag finns det dock många producenter som hanterar den på ett sätt att man kan skapa kvalitetsviner på druvan. För kvalitetn är också terriorn viktig och hur du odlar den, de bästa vinerna får man genom så kallade bush vines.

Bra pinotageviner är ofta tydligt fruktiga, har djup och smak av mörka frukter och bär. Det är inte ovanligt att vinern har en viss strävhet med lite brända, rökiga aromer och ett kryddigt inslag. Många använder den också i blender med cabernet sauvignon och eller syrah. Pinotageviner är oftast av smaktyperna mjuka & bäriga eller fruktiga & smakrika.

Till Alla druvor