Pinot noir précoce

Pinot noir précoce är en mutation av druvan pinot noir. I Tyskland är den känd som frühburgunder. Det finns ingen exakt kännedom var denna mutation uppstod den är gammal då flera av synonymerna är från 16-och 1700-talen. Mer kända namn som frühburgunder har använts sedan 1820-talet. Även namnet pinot noir précoce är gammalt med belägg till 1877. Till skillnad från pinot noir mognar denna ca två veckor tidigare. Planteringar återfinns framför allt i Tyskland men det finns också planteringar England och i Sverige.

Synonymer inkluderar pinot madeleine, augustclevner, augusttraube, blauer frühburgunder, ischia, jacobstrauber, juliustraube, madeleine noire, morillon noir hâtif, pinot hâtif de rilly med flera.

Druvorna växer i små klasar och druvorna är i regel mindre än pinot noir. Skalet är också tjockare. Vinerna är i regel lite mer rustika i smaken. Där finns ofta körsbär och björnbär, men de saknar ofta de mer subtila och komplexa tonerna i en pinot noir. Det görs dock en hel del riktigt bra viner på druvan, varav många av de bästa jag provat kommer från Ahr.

Till Alla druvor