Kerner

Kerner är en grön druva från i Tyskland. Druvan är en korsning mellan druvorna schivia grossa och riesling, precis som druvan rotberger som dock är en blå druva, läs mer om den här. Korsningen gjordes år 1929 i Lauffen, Baden-Württemberg, Tyskland. Druvan är namngiven efter poeten och läkaren Justinus Kerner, som bland är känd för sin poesi och sina sånger om vin. Det har varit en av de mer populära gröna druvorna, men dess popularitet har sjunkit de senaste årtiondena. Druvan blev en officiell druva först 1969. Den är mest odlad i Rheinhessen, Pfalz och Franken, Tyskland. Kerner odlas också norra Italien, Schweiz, England, Kanada, USA, Sydafrika och Japan samt i Sverige.

Ursprungligt namn är Weinberg S 2530. Synonymer inkluderar herold triumpf, herold weiss, riesling renano (WE 25/30) och weißer herold.

Druvan ger hög avkastning. Vinerna påminner i mångt och mycket om de gjorda på riesling men syran är vanligen lägre och de får en annan struktur. Smaken minner ofta om muscat och har inslag av frukter som äpple, grapefrukt och mango. På det stora hela är vinerna ofta enklare, och lättare än de gjorda på riesling. De används både som druvrena viner och i blender. Personligen är mina favoritviner på druvan från kalkbemängda lerjordar i Franken.

 

Till Alla druvor