Italia

Italia är en grön druva från Italien. Druvan är ett resultat av en korsning mellan druvorna bicane och muscat hamburg som gjordes 1911 av Luigi och Angelo Pirovano. När druvan började att odlas i USA på 1940-talet var det den första muscat-druvan som odlades i USA och länge var det den enda. Italia används främst som bordsdruva men den används också i brandyn Pisco från Peru. Druvan odlas i Italien, främst i Apulien, på Sicilien och i Lazio, i Brasilien, Rumänien, Argentina, Australien, Frankrike och på Tahiti.

Synonymer inkluderar doña sofia, idéal, italian muscat, moscatel italia, moschato rozaki och pirovano 65 med flera. Det finns två kända mutationer, bägge hittade i Brasilien: benitaka och ruby okuyama.

Druvorna är stora och ovala och färgen växlar mellan grön och gyllengul. Den mognar sent på säsongen. Italia används främst som bordsdruva och är av de mest populära sorterna för detta. Smaken på druvorna är aromatisk, frisk och tenderar att vara lite söt. Det är inte ovanligt att druvan har viss påverkan av botrytis (ädelröta).

Pisco är en brandy, dvs ett destillat på vin. Drycken görs i såväl Peru som Chile och bägge ser det som sin nationaldryck.

Till Alla druvor