Grauburgunder

Grauburgunder/Ruländer/Pinot Grigio/Pinot gris
Denna aromatiska gröna druva trivs bäst i lite svalare klimat. Pinot gris gör man oftast torra vita viner av, men eftersom den har lätt för att botrytiseras (ädelrötas) är man i franska Alsace förtjust i söta pinot grisviner av typen vendange tardive eller den ännu sötare sélection de grains nobles.
I smaken är vinerna relativt fylliga och kryddiga. Doften är ofta aromatisk med toner av äpple, tropisk frukt och honung.
I Tyskland odlas pinot gris i Baden och Pfalz, där den kallas ruländer eller grauburgunder. I Italien heter druvan pinot grigio och där ger den förhållandevis neutrala viner. Österrike och Ungern har också haft framgång med denna druva. I Nya Världen är det främst Kanada, Oregon (USA) och Nya Zeeland som lyckats bäst.
Viner av pinot gris finns i regel under rubriken druviga & blommiga.

Till Alla druvor