Garnacha tinta

Garnacha tinta är en blå druva från Spanien. Det är en av de mest odlade blå druvorna i Spanien och i världen. I Katalonien heter druvan garnatxa. Det är också en vanlig i södra Frankrike under namnet grenache och på Sardinien under namnet cannanou. I Spanien odlas druvan i de flesta vinområdena, här kan särskilt nämnas Priorat och Montsanto i Katalonien, Rioja, Madrid och Navarra. I Frankrike odlas den främst i den södra delen av landet och där framförallt i Rhonedalen och Provence. Du hittar också druvan i Kroatien, Turkiet, på Cypern, Malta i Marocko, Algeriet och Israel. Druvan odlas också i nya världen, bland annat i Kalifornien, Oregon, Arizona, Texas och Washington i USA, i Mexico, Argentina, Chile och Peru i Sydamerika samt i Australien och Sydafrika.

Det är en gamla druva och det finns flera mutationer. Då dessa är vanliga druvor så beskrivs de under respektive namn.

Det finns en diskussion om druvan ursprungligen kommer från Sardinien i Italien eller från Spanien.

Andra synonymer är tocai rosso (Veneto), crannaxia, ranaccio (Sicilien), vernaccia nero (Marche & Umbrien) och vrannaxia (Italien), abundante (Portugal), alicante, aragones, licante, lladoner och tinto basto (Spanien), bernacha negra, bois jaune, gironet noir, redondal, roussillon och sans pareil (Frankrike).

Garnache trivs i varma och förhållandevis torra områden. Druvan är lättodlad och ger viner som är ganska bleka i färgen och kan ge mycket hög avkastning och hög sockerhalt. Den behöver mycket sol, mognar sent och kan ge hög alkoholhalt. Utifrån detta används den ofta i blender med andra druvor. En klassisk sådan är GSM (grenache, syrah och mourvedre)  i Rhone.

Garnacha används såväl i kvalitetsviner som i bulkvin. Druvan passar också utmärkt för roséviner. Den används också till starkviner i Spanien och Frankrike, till exempel i Banyuls.

Till Alla druvor