Fogoneu

Fogoneu är en inhemsk blå druva som ibland jämförs gamay. Den blandas ofta med callet och manto negro. Det är en ovanlig druva som främst finns på Mallorca, spridda i vinområdena Pla & Llevant och Binissalem samt på ön Tierra de Formentera. De flesta odlingarna finns dock i området kring Felanitx i Pla & Llevant. Vid sidan av dessa odlingar ska det också finnas omkring fem hektar i Extramadura.

Fogoneu är en lokal druva som sannolikt är resultatet av en naturlig korsning av druvorna mauses de capdell och excursach, vilka möjligen har grekiskt ursprung. Den är också en av föräldrarna till callet. Det finns två kloner av druvan, fogoneu mallorque och fogoneu frances. Druvan kallas också för fogoneau.

Druvorna har mörkt men tunt skinn vilket ger viner med ljus färg. Det görs såväl röda viner som rosévin på druvan, ofta tillsammans med andra druvor i en blend. Det är dock sällan som fogoneu utgör mer än omkring 5% av druvorna i dessa blender. Det finns dock enstaka producenter som använder mer eller till och med gör 100% viner på druvan.

Till Alla druvor