Crouchen

Crouchen 

är en sydafrikansk och australisk druvsort som har sitt ursprung i de västra Pyrenéerna i Frankrike men är nu så gott som utrotad i Frankrike på grund av dess höga känslighet för svampsjukdomar.
Druvan är känd under en rad olika synonymer inklusive Clare Riesling och Cape Riesling även om den inte är relaterad till den välkända druvan Riesling.

Crouchen togs från Frankrike till Clare Valley i South Australia 1850. Där druvan blev feltolkad som både Semillon och Riesling innan den slutligen ansågs vara en ny sort som kallades Clare Riesling. År 1976 identifierades vinrankorna som växer i Australien som den franska sorten Crouchen av Paul Truel. 

I början av 1990-talet fanns det ca 1000 hektar Crouchen i Australien, men sedan dess har man stadigt minskat odlingarna. Druvan har främst använts som en blend att förbättra de vita vinerna.

Den odlas fortfarande i Sydafrika, och står för nästan 3% av alla Sydafrikas vingårdar, med mer än 7900 hektar planterade mestadels i Paarl och Stellenbosch. Här kallas druvan för Cape Riesling.

Till Alla druvor