Chasselas

Chasselas är en grön druva från Schweiz. Den odlas också i Tyskland, Österrike, norra Italien och i den franska alpregionen Savoie. Förr var den också förhållandevis vanligt förekommande i i såväl Loire som Alsace, idag har dock de flesta av de odlingarna bytts ut mot andra druvor. Det är en av de viktigare gröna druvorna i Schweiz, särskilt i regionen Vaud. Det finns också odlingar i Chile, där kallas druvan ofta corinto.

Synonymer är bland annat fendant (äldre namn), perlan, gutedel, dorin, wälscher, moster, marzemina bianca och chrupka bila.

Chasselas mognar ofta tidigt varför den fungerar bäst i svala områden och på hög höjd. I varmare regioner tenderar den att ge för mycket frukt och ge lite urvattnade viner. Utifrån detta beskrivs ofta viner på chasselas som anonyma och neutrala. Det går dock göra riktigt bra viner på druvan, med en fin fruktigthet, florala toner och hög syra. I Schweiz kan du också hitta lagrade viner på druvan som blir riktigt bra.

Chasselas-druvor används också som bordsdruvor, bland annat chasselas dore. Dessa beskrivs som en relativt små runda druvor med tunt skal. De är mycket söta och josiga. Vidare har de i regel många kärnor.

Till Alla druvor