Chardonnay

Chardonnay

Chardonnay är den mest odlade gröna vindruvan i världen. Chardonnaydruvan är mycket populär. Den är enkel att odla, anpassar sig lätt till olika klimat, är utmärkt att blanda med andra druvor och passar förträffligt för ekfatslagring. Chardonnay har därför blivit en av de vanligaste druvorna i torra, vita viner.
I hemlandet Frankrike kommer de bästa chardonnayvinerna från Bourgogne och dess underdistrikt. I Chablis svala klimat blir vinerna mycket friska och toner av omogna äpplen, citrus och mineral. De är oftast inte ekfatslagrade.
Fatjäsning och fatlagring är däremot mer regel än undantag för vinerna från andra delar av Bourgogne, som Côte de Beaune. I Puligny-Montrachet, Chassagne-Montrachet och Meursault görs friska, fylliga och fruktiga viner med typiska rostade fataromer.
I Champagne, tillsammans med pinot noir och pinot meunier, förekommer druvan i nästan alla viner.
I många länder görs både billiga och väldigt dyra viner av chardonnay. I till exempel USA och Australien finns viner som kan tävla med de främsta franska. Här är fruktigheten ofta tropisk, samtidigt som vinerna är rejält fylliga och eldiga med tydlig fatkaraktär.
Chardonnayviner som inte lagrats på ekfat finns i regel under rubriken friska & fruktiga, medan fatlagrade viner brukar vara fylliga & smakrika.

Till Alla druvor