Catawba

Catawba är en blå druva från Nordamerika, sannolikt från North Carolina. Det är en historiskt sätt viktig druva då det är en av de första druvorna som planteras i Nordamerika. Den hade sin peak under 1800-talet. Den odlas fortfarande även om den inte längre är så populär, i bland annat Finger lakes (New York), Pennsylvania, Missouri, Indiana, Iowa, Michigan, Illinois och Kanada.

Synonymer inkluderar akansas, cherokee, francher, lincoln, mammoth catawba, meads seedling, mecleron, meceron, michigan, munipale red, omega, rose of tennessee, saratoga, singleton, tekomah och tokay.

Det är fortfarande osäkert om druvan är en ren vitis lambrusaca, en naturlig korsning mellan vitis lambrusca och vitis aestivalis eller en naturlig korsning mellan vitis lambrusca och vitis vinifrera.

Den kan ge hög avkastning och klarar sig svåra klimat men mognar förhållandevis sent. Vinstocken är dock känslig för flera sjukdomar och angrepp. Det görs såväl mousserande viner som söta och torra röda viner på druvan.

Till Alla druvor