Carmenère

Carmenère är en blå druva från Gironde, Bordeaux, Frankrike. Innan vinlusens härjningar under det sena 1800-talet var den en viktig druva i Bordeaux. Druvan är känd sedan slutet av 1700-talet. Druvan är en naturlig korsning mellan druvorna cabernet franc och gros caberent. Druvan fann dock ett nytt hem i Chile, dit den importerades redan under 1830-talet, där den blivit en av de viktigare druvorna. I Sydamerika finner vi också den finns också i mindre odlingar i Mendoza, Argentina. Det finns också smärre odlingar i Italien, Kanada och i USA, bland annat i Kalifornien och Washington. På senare år har den planterats i Australien och i Kina där den odlas i Helanbergen och i Ganzu.

Synonymer inkluderar bordo (Italien), cabernelle, carbonet, carbouet, caremenelle, carmeneyre, grosse vidure m.fl. (Frankrike), cabernet gernischt och cabernet shelongzhu (Kina),

Carmenère mognar förhållandevis sent och ger fylliga, fruktiga och relativt sträva röda viner med toner av svarta vinbär och plommon. I eftersmaken finns ofta tydliga örtiga toner.

Till Alla druvor