Blaufränkisch

Blaufränkisch är en blå druva som främst odlas i Österrike, i Ungern och Tyskland. I Ungern kallas den ofta för kékfrankos och i Tyskland för lemberger.

Druvan kommer sannolikt från Österrike eller Ungern. Namnet blaufränkisch är känt sedan åtminstone år 1862. Idag är det en av de mest planterade blå druvorna i Österrike. Majoriteten av odlingarna återfinns i vinregionen Burgenland. I Tyskland hittar vi de flesta odlingarna kring Württemberg och i Ungern i vinområdena Kunság, Eger och Sopron.

Druvan odlas också i Tjeckien, Rumänien, Kroatien, Serbien, Slovenien och i Fruili, Italien och det finns mindre odlingar i USA, Kanada, Australien och Japan.

Andra synonymer inkluderar limberger, gamé (Ungern), frankovka (Kroatien, Serbien och Tjeckien), franconia (Italien), borgonja (Kroatien) och sura lisicina (Serbien) med flera.

Blaufränkisch är en druva som kan ge hög avkastning och används i såväl kvalitetsviner som i bulkviner. Den blommar tidigt och mognar sent. Idag producerades det många riktigt bra viner på druvan, såväl lättare som mer smakrika. Bra viner har ofta smak av mörka körsbär och björnbär samt en kryddig avslutning. De har ofta en förhållandevis hög syra och tydliga tanniner, en hel del komplexitet och elegans. Det görs såväl ekade som oekade viner på druvan. De tyska vinerna är ofta ljusare och lättare i tonen än de från till exempel Österrike.

En känd korsning är den mellan blaufränkisch och sankt laurent vilket skapade druvan zweigelt.

Till Alla druvor