Altesse

Altesse är en grön druva från Savoie, Frankrike. De flesta odlingarna återfinns i Savoie men det finns också odlingar i Bugey, Vaucluse och i Schweiz. Altesse är huvuddruvan i appellationen AOC Roussette de Savoie och utgör en stor del av AOC Seyssel. Druvan är förhållandevis nära besläktad med chasselas. Drucan har länge kallats för roussette och det gör den fortfarande på en del viner från Syssel och Bugey även om det håller på att fasas ut från etiketterna.

Synonymer inkluderar anet, fusette d’amberieu, plant d’altesse, prin blanc, roussette, roussette de montagnieu med flera.

Druvan mognar förhållandevis sent men blommar tidigt vilket gör den känslig för frost. Druvorna är rödlätta (därav har den kallats för roussette) och de odlas ofta som bushvine. De är också känsliga för olika typer av mögelangrepp. Vinerna kan ha doft av exotiska kryddor, blommor och ha smak av honung och mandel. De har ofta bra syra. De görs såväl vita viner som mousserande viner på druvan. Det är vanligt att den används i blender. Det finns minst tre kända kloner av druvan. I Marstel är det inte ovanligt att druvan får ädelröta och att odlarna använder lite av detta i vinerna.

 

Till Alla druvor