Aligoté

Aligoté är en grön druva från Frankrike. Det äldsta kända namnet är plant de trois men aligoté har efterhand blivit det mest kända namnet. Aligoté och chardonnay är de två gröna druvor som får användas i vit bourgogne. Det finns ett undantag i Saint Bris får de också använda druvan sauvignon blanc. I Frankrike odlas druvan främst i Bourgogne, den anses dock ha lägre kvalitet än chardonnay men också i mindre mängder i Rhonedalen. De bästa vinerna med druvan kallas aligoté bouzeron, från Côte Chalonnaise. Den odlas också i Schweiz, Ukraina, Rumänien, Bulgarien, Ryssland, Kanada och USA, under andra namn.

Synonymer inkluderar aligotte, alligotay, beaunie, chaudenet gras, giboulot, giboudot, griset blanc, mahranauli, plant gris, troyen blanc och vert blanc.

Aligote mognar tidigt och är tålig mot kyla och till viss del emot frost. Det är en druva som ofta klarar svårare år och fungerar i flera olika typer av terränger. Vinerna är ofta knastertorra, har hög syra  och smak av vita och gula blommor, gröna äpplen, citrusfrukt samt örter. Om Aligoté ingår i bourgognevinet måste detta anges på flaskan. Druvan är också en viktig del i många mousserande viner från Bourgogne, Crémant de Bourgogne.

Även om denna druva sällan når upp till chardonnays toppar så går det göra riktigt bra viner på druvan. Viner som har mer rustik och en lite karg charmighet än vacker elegans.

Till Alla druvor