Mathavre, älgfärs och fyra drycker därtill

Ni som vid det här laget lärt känna mig vet att jag gärna låter råvarorna tala - utan att krångla till det för mycket. Det ska vara enkelt, men gärna smakrikt. Här kommer ett superenkelt recept med älgfärs och svensk mathavre! Dessutom bjuder jag på fyra passande drycker till.

Annons:

Vi äter allt mindre mängd ris och pasta här hemma. Inte för att jag på något sätt skyr kolhydrater, utan för att det helt enkelt finns så många bra, svenska, ekologiska alternativ. Förutom potatis, och alla höstens rotfrukter och kålsorter, finns ju matvete och matkorn av alla de slag. De sistnämnda har blivit vanliga inslag hemma hos oss, oavsett årstid. Nu när det är höst, jaktsäsong och därmed grytsäsong, passar de dessutom extra bra.   

 

Min svärfar jagar, vilket resulterar i ett och annat kilo älgfärs. Färs av älg är en ypperlig råvara som verkligen ger en smak av skog och det vilda – utan att vara för utmanande eller krävande att tillaga. I linje med månadens tema bjuder jag på ett recept som lagas flitigt hemma hos oss,  nämligen älgfärssås smaksatt med dijonsenap och rosmarin. Till detta serveras stekt kål, gröna ärtor och svensk, ekologisk mathavre. En superenkel och otroligt god kombination, enligt mig. Till maträtten kan jag rekommendera fyra ekologiska dryckesalternativ; två röda viner, en öl och ett alkoholfritt alternativ. Låt dig väl smaka!

 

The Econic ZinfandelSka du bjuda jaktlaget, grannarna eller rent av svärföräldrarna passar storformat bra. The Econic Zinfandel 2015 (nr 6557, 275 kr) är en ekologisk och KRAV-märkt box från soliga Kalifornien. Lite lagom inställsamt och något som passar de flesta! Uttrycket är åt det mörkare hållet, solmoget och aningen runt. Samtidigt finns en kärvare, syrligare ton av röda bär, tillsammans med en kryddigare ton av enbär. Med andra ord – detta vin passar utmärkt till de vilda smakerna i ovan nämnda maträtt. 

 

Cameleon Selection Malbec 2015Är ni färre vid bordet och vill ha ett rött vin till så är ekologiska Cameleon Malbec 2016 (nr 6581, 89 kr) ett grymt bra alternativ. Argentiska producenten Domaine Bousquet presenterar idel topprodukter och så även i den lite “enklare” Cameleon-serien. Malbec:en är förvånansvärt lätt – fräsch, och bärfrisk, samtidigt som det finns balans och eget uttryck. Lättbegripligt, rent av lättdrycket, och den syrliga tonen av lingon och tranbär gör vinet perfekt till vår svenska husmanskost. Plus för skruvkork, vilket gör det desto enklare att ta ett eller två glas och sedan spara resten.

 

Mariestads Oktoberfest ÖlSverigekändisen Mariestad har släppt en ekologisk Oktobervariant. Ni, eller ska jag säga vi, som har druckit en och annan Mariestad kommer inte att bli besvikna av den här tappningen! Mariestad Oktoberfest Öl (nr 11408, 18,90 kr) är en mellanmörk lager brygd i märzen- och wienerstil, vilket ger en lite mörkare och kraftigare öl, med en pikant beska. Däremot finns den friska lagertonen kvar! Nu väntar jag bara på att resten av Mariestads sortiment ska bli ekologiskt.

 

Roomi Svarta vinbär AroniaSom jag har väntat på vilt och höst för att kunna presentera denna alkoholfria, ekologiska dryck i dess rätta element…. Roomi Svarta vinbär Aronia (nr 1923, 69 kr) är som klippt och skuren till svenska råvaror och vilt. Helt ärligt vet jag inte om det kan bli en bättre matchning vid matbordet…? Det kärva och nyanserat bäriga som presenteras i drycken är precis vad som behövs för att gå en rond med älgköttet, grädden och lingonen. Mums!

 

Nu finns det bara en sak att göra, prova själv vilken kombination som passar dig bäst!

Läs mer

Fler artiklar