LCHF och dricka vin?

Många väljer idag att minska ner på kolhydraterna. Vissa väljer att utesluta dem nästan helt, men vill ändå avnjuta ett glas vin. Men vad får man egentligen dricka som inbiten LCHF:are?

Annons:

Low Carb

Kolhydrater innebär socker i alla dess former – stärkelse, mjölksocker, fruktsocker, etc. Minimalt intag av kolhydrater innebär alltså minimalt intag av socker. Men hur mycket av denna fiende finns egentligen i vin? Självklart en del – drycken görs ju som bekant på vindruvor, som är fullspäckade av fruktsocker. Men hur mycket socker finns kvar efter jäsningsprocessen? Inte alls lika mycket, då det mesta jäser ut och blir till alkohol istället. Är man extremt noga med sin kolhydratkalkyl vill man dock förmodligen ha en exakt siffra.

Sockerhalten i vin mäts i gram per liter. Variationen är enorm – från något enstaka gram till flera hundra gram per liter. Ganska nyligen började Systembolaget märka ut sockerhalten i viner ingående i ordinarie sortimentet. Problemet är bara att allt under 3 gram per liter betraktas som ”mycket lite” och definieras inte. Det gäller alltså att vara något av en sockerdetektiv om man kör hardcore LCHF…

 

Men hur är det med alkoholen då?

Förutom socker så innehåller ju vinet alkohol. Alkohol innehåller kalorier och vill man leva hälsosamt bör man hålla koll på sina kalorier, är det inte så? Nja, i LCHF-världen spelar antalet kalorier mindre roll än ursprunget av dem. Alltså är en hög alkoholhalt inget att oroa sig för. Däremot tenderar viner med höga alkoholhalter att även innehålla mycket socker. Det gäller alltså att se upp ändå!

 

Summa summarum

Det finns absolut viner som funkar, även för den mest inbitne LCHF-are. Om man inte nöjer sig med Systembolagets 3 grams-klassning är knepet att helt enkelt att göra egna efterforskningar! Rent generellt kan man dock säga att:

  • Söta dessertviner går bort helt.
  • Vita och röda viner funkar lika bra, kolla bara sockerhalten.
  • Naturliga och biodynamiska viner har ofta låg sockerhalt.
  • Det finns många mousserande viner med låg sockerhalt. När det kommer till Champagne, håll utkik efter Brut Nature och Brut Zéro. Dessa görs helt utan tillsatt socker.
  • Ju högre alkoholhalt desto större risk för socker.

 

Skål!

Läs mer

Fler artiklar