Hemmagjord pizza – så lyckas du..

Jag säger inte att du har misslyckats med dina försök att göra hemmagjort pizza förut. Jag säger inte heller att mina tips är de enda rätta. Det jag däremot vet är att mina barn älskar pizza och att hela familjen föredrar vår tunna, hemmagjorda pizza alla dagar i veckan. För att inte tala om att hela familjen även kan bidra och skapa nya favoriter.

Annons:

Det finns inget enklare sätt att stilla hungern än att slå en pling till den lokala pizzerian. Är det något som finns, oavsett om du bor på landet eller i stan, så är det pizzerior. Men sakta i backarna, hur gör man om man vill ha en riktigt god pizza? En pizza med frasig botten, välbalanserad sälta och precis de ingredienser som du vill ha. Då är det bäst att göra den själv, framförallt för oss som inte har en specialiserad foodtruck eller vedugnsbakande italienare på orten…

 

Börja med degen, eller rättare sagt mjölet.

Du måste har en bra deg för att lyckas med pizzabaket. Här finns det en risk att bakanalfabeter som jag slutar läsa men gör inte det! Vatten, jäst, olja och mjöl. Inga konstigheter alls egentligen, men för att verkligen lyckas satsa på ett riktigt finmalet, italienskt mjöl. Det bästa heter Tipo 00. Ett superfinmalet, glutenspäckat mjöl som får degen att bli extra elastiskt och lättarbetad. Och slutresultatet blir precis den där frasiga pizzabottnen man gärna vill åt. Självklart har vi ett exakt recept här. Se bara till att bottnarna blir riktigt tunna när du bakar ut.

Supertipset! Det går att frysa in degen. Efter att degen jäst klart kan du dela in den i mindre portionsbitar, slå in i gladpack och frys in. Perfekt att ha färdig deg till nästa pizzabak.

 

Heet ugn och en baksten!

Näst efter degen är de viktigaste komponenterna för att lyckas med hemmagjord pizza en riktigt varm ugn och en baksten.

Ugnen ska alltså vara riktigt varm. Nu snackar vi 400 grader varm. De flesta ugnar graderas inte upp till 400 grader så har ni en är det bara att gratulera. Jag brukar maxa min och slå på varmluften. Och tänk på att slå på ugnen i tid! Det tar en stund för både ugn och baksten att komma upp i temperatur.

Baksten alltså. Äsch, ytterligare en dyr sak som kommer att ligga och skräpa i något köksskåp tänker ni. Men jag säger – tänk om! En baksten är perfekt, inte bara till pizzabak utan också till bröd och annat. Fördelen med en baksten är att den håller samma temperatur som ugnen och att den verkligen behåller temperaturen och sprider den jämnt. Tillagningen sker både under- och ovanifrån. Gör man tunna pizzor går det därför riktigt snabbt! På 2-5 minuter kan en pizza vara klar. Perfekt när det är många gäster eller om familjen vill göra flera pizzor med olika fyllning. När ni ändå är iväg och köper en baksten släng med en bakspade också. Går självklart utan, men det underlättar verkligen att inte behöva pilla med ugnsvantar och stekspadar på den 400 grader varma stenen.

Supertipset! Eftersom det går så fort är det riktigt roligt att baka pizza tillsammans. Oavsett om du bjuder in grannfamiljen till ett pizzakalas eller om du har kompisgänget över och vill ha bakismat deluxe.

 

Fyllning

Fyllningen, eller rättare sagt mängden, är A och O. Felet man ofta gör är att lassa på för mycket och för blöt fyllning. Tunt och torrt ska det vara. Tunt, torrt och täckande om man ska vara exakt. Eftersom botten är tunn och ugnen supervarm är det lätt att bränna degen om man inte har tomatsås och ost så att det täcker. På tal om osten – snåla inte! Varken på mängd eller kvalitet. En god pizza förtjänar en bra ost, gärna mozzarella.

Supertipset! Vill ni ha en riktigt god och smakrik tomatsås, mixa soltorkade tomater, kryddor och olja. Med en så god tomatsås behövs nästan ingen annan fyllning.

 

Sist men inte minst – Vinet!

Nu när du lyckats med din hemmagjorda pizza ska du såklart även lyckas med vinvalet till. Varför uppfinna hjulet när Sofia redan har gjort det? Läs hennes tips på hur du lyckas med vinvalet. För er som bor i Stockholm finns det dessutom några tips på ställen att gå till om ni mot förmodan skulle misslyckas med den hemmagjorda pizzan.

 

Så enkelt är det att lyckas med sin hemmagjorda pizza. Tror ni mig inte? Finns bara ett sätt att ta reda på, testa själv!

Läs mer

Fler artiklar