Ekologiskt vin till vilt

I min tidigare artikel skrev jag om öl till vilt - nu blir det vin. Jag har valt ut några godbitar ur de ekologiska viner som, enligt systembolagets tips, passar bra till vilt.

Här ges verkligen en slagserie av kraft, pondus, stramt läcker frukt, tajta fat och allt detta iklätt italienska läderhandskar av bästa kvalitet.

Annons:

Att rekommendera ett specifikt vin till fläsk, fisk, vegetariskt eller vilt generellt blir egentligen inte rättvist – vare sig för maträtt eller vin. Oavsett om det handlar om att välja vin till vilt eller annat kött är det nämligen tillagningsmetod, kryddning och tillbehör som är avgörande.  Så vad är det som gäller? Eller snarare – vad anses passa ihop med vad?!?
Ett kraftigt rött vin passar oftare till mustigare rätter av lamm, nöt och vilt än ett slankt vitt vin. Men självklart GÅR det att välja vitt vin till vilt också – det återkommer jag till i kommande artiklar. Där kommer jag att rekommendera en maträtt och ge några olika vinförslag till. Mer om det senare… Nu fokuserar vi på de ekologiska, röda viner som systembolaget anser passa till vilt!

I systembolagets sortiment finns totalt 293 röda vinartiklar som rekommenderas till vilt. Endast 21 stycken är ekologiska och av dessa 21 är det färre än hälften som  kostar 120 kr eller mindre. Då är vi alltså nere på under 10 viner och nedan presenterar jag mina favoriter utifrån dessa. Jag kan lova att de verkligen ger njutning och mersmak!

 

Ch Malavieille Alliance 2014Låt mig först presentera en dansant, charmig fransos med ung Syrah-typisk doft, med ett mörkare djup. I munnen är vinet friskt och fruktig, samtidigt som det finns en blommig ton som jag förknippar, och gillar, med biodynamiskt vin. På något underligt sätt känns vinet lätt och fylligt samtidigt…? Jag går verkligen igång på Château Malavielle Alliance 2014 (nr 2662, 119 kr). Det är en ren fröjd att detta har en plats i systembolagets ordinarie sortiment!

 

Siro Fifty 2014Ytterligare en fröjd är Siro Fifty 2014 (nr 2567, 119 kr). Här ges verkligen en slagserie av kraft, pondus, stramt läcker frukt, tajta fat och allt detta iklätt italienska  läderhandskar av bästa kvalitet. Ett riktigt gott, men lite småkrävande, vin. Inget för fredagssippen, utan snarare för lördagsbiffen. Mår dessutom riktigt bra av att få lite luft så det kan gotta till sig på riktigt. Eller varför inte spara något år? 

776291Som om inte det var nog – kraft, solmogen frukt och bastant drickbarhet inlindad i en balanserad, nyanserad och fyllig Aussie Shriaz. Biodynamiska Gemtree Blodstone Shiraz 2014 (nr 2083, 119 kr) har aldrig gjort, och kommer troligtvis aldrig att göra, mig besviken. Det här är ett riktigt pangtjut som kräver, och förtjänar!, något fylligt på tallriken. Det självklara valet blir en grillad biff med bea och pommes. Men – det fungerar precis lika bra till långkokt gryta av älg!

 

Corralillo Syrah 2013Sist ut är en chilensk favorit i repris. Corralillo Syrah 2013 (nr 6446, 99 kr) har kommit in i en riktigt skön mognadsfas där frukten integrerats ytterligare sedan jag testade det sist. Däremot upptäckte jag att min gamla trotjänare har bytt årgång – det är med andra ord dags att göra en ny räd i hyllorna för att bekanta sig med 2014. Spännande!

 

Det verkar som att vin till vilt är min melodi! Frågan är om det är din? Det finns bara ett sätt att ta reda på det, prova själv!

Läs mer

Fler artiklar