Ekologisk öl till vilt

Oktober är månaden då våra associationer går till svamp och vilt på DryckesListan.se och DinVinguide.se. Först ut kommer en artikel om ekologiska öl - som enligt systembolaget passar extra bra till vilt.

Annons:

I Systembolagets sortiment finns det totalt 158 ekologiska ölartiklar, av vilka 6 stycken rekommenderas till vilt. Och här snackar vi hantverksmässigt framställd öl, där fem kommer från Sverige och ett från vårt grannland, Danmark. Alla sex varianterna är av det fylligare och beskare slaget, med gott om mustiga smaker. Här krävs det alltså mörkt kött – såklart gärna vilt – och fylliga tillbehör med feta inslag för att balansera upp. Tyvärr fick jag inte tag på Hållvallen Ekologisk Havrestout (nr 30813, 39,10 kr) från Ottsjö Brygghus i Åre då den är tillfälligt slut. Och även om den funnits i lager säljs den faktiskt bara i närheten av bryggeriet och kan faktiskt inte ens beställas till resten av Sverige….

 

Råå blackRåå Black (nr 31108, 24,90 kr) från Sverige

Rostad, mörk och mustig, med choklad och pomerans. Beskan finns där, men är inte särskilt påtaglig. Trots sina fylligare toner är det här ölet ganska lättsamt i stilen och har en läskande balans. Passar utmärkt som sällskapsdryck en mörk och kulen höst/vinterkväll.

 

 

SixtenSixten (nr 30350, 43 kr) från Sverige

Snygg och trevlig flaska, med återförslutningsbar kork – plus i kanten för det! Men innehållet är faktiskt ännu snyggare – trots sina mustiga toner upplevs helheten mild, smakrik och fruktig med len kolsyra och en lätt, smakrik beska. Detta är ett perfekt sällskap till vår svenska husmanskost! Tack vare balans och fräschör längtar en riktigt till nästa sipp.

 

 

SvartSvart (nr 11348, 21,10 kr) från Sverige

Mörk, skummande och kraftfull med gott om rostade toner. Svart lever verkligen upp till sitt namn, för detta är svart som synden! Lakrits, mörkrostat bröd och rök – detta är något för den som verkligen vill ha en mustig och smakrik öl. Tankarna går osökt till riktigt rökig whisky – inget för alla, men gillar man det är man fast.

 

 

Vägvisaren Amber AleVägvisaren Amber Ale (nr 30917, 29,90) från Danmark

Lätt och fruktig med tydliga humletoner och pigg, markerad beska. Friskt och fräscht, med toner av järn, citrus, bröd och tallskog . I min bok är detta ett perfekt matsällskap till svenska, vilda smaker.

 

 

Öltapparens Brown AleÖltapparens Brown Ale (nr30539, 24,90) från Sverige.

Skummande, fruktig med en bastant beska – det här ölet kombinerar frisk fruktighet med mörkare, rostade toner. I jämförelse med övriga är  detta klart mest beskt, men upplevs inte tungt för det. Ett öl för den som vill ha både frukt och beska, helt enkelt.

 

 

Nu finns det bara en sak att göra, prova själv för att hitta din favorit!

Läs mer

Fler artiklar