Ekologisk cabernet sauvignon

Då var det dags för ekologisk cabernet sauvignon från världens alla hörn. Jag har gjort det enkelt för dig - du kan plocka alla viner direkt i hyllan eller beställa hem snabbt från systembolagets ordinarie sortiment.

Annons:

Förra veckan var det ekologiskt cabernet sauvignon från Chile som gällde. Nu vidgar jag vyerna till resten av världen! Nedan presenterar jag ett trefaldigt crescendo som börjar i bärfruktiga Spanien, för att övergå till kryddiga Sydafrika och slutligen landa i mustiga Australien. Häng med!

 

AmalteaBoom! Någon har slängt en näve bär i nyllet på mig. Direkt, rättframt, lustfullt och sådär lättsamt charmigt. Amaltea de Loxarel 2014 från Penedès i Spanien är allt detta – och lite till. Det jag gillar mest är att det inte hymlas om att detta är ett okomplicerat, balanserat, friskt och bärigt vin som passar lika bra till som utan mat. Ska något fram på tallriken känns det naturligt att detta något blir spanskinfluerat. Det är tråkigt att alltid säga tapas, därför låter jag bli, trots att det säkerligen passar utmärkt till. Istället tycker jag att du ska prova Anna Antonias Pasta Vegonäs till.

 

ReynekeNäst på tur kommer Reyneke Vinehugger 2015. Reyneke är faktiskt en av mina favoritproducenter från Sydafrika. Biodynamiskt, ekologiskt och alldeles, alldeles utmärkt. Här får man ett friskt men fylligt vin, med gott om mörk, mogen frukt. Där finns en antydan till ek som ramar in och skapar en stabil och ytterst välgjord helhet. Det stramare, men samtidigt fylligt mogna, känns som en perfekt korsning mellan gamla och nya världen. Matmässigt passar det till mycket, men varför inte fortsätta på det vegetariska spåret? Servera Anettes Pasta a la Norma till, vet jag.

 

Rawsons Retreat Cabernet Sauvignon Syrah MerlotSist och störst är Rawson’s Retreat Organic Series Cabernet Sauvignon Shiraz Merlot 2015. Full gas från start! Soldränkt och moget, men samtidigt förföriskt och lockande. Lätt att gilla, absolut, men ändå finns det en stramare kärna som framförallt känns i det uppfriskande avslutet.Här finns mycket av allt, men balansen finns också där. Ett vin för er/oss som gillar lite mulligare viner med en aning förförisk fruktlättja. Nu tycker jag vi slänger fram grillen en sista gång innan vintervilan! Egentligen spelar det mindre roll vad som landar på gallret – det viktigaste är att du har en mustig barbequesås till. Gärna med både hetta, sötma och fyllighet…

 

Det var det mesta och bästa i cabernet-väg från världens alla hörn. Har du ännu inte hittat din favorit finns det bara en sak att göra, prova dig fram själv!

Läs mer

Fler artiklar