Champagneprovning
Att prova champagne hemma

Provning av champagne och mousserande vin
Att prova champagne, mousserande vin och andra bubbelvarianter är inte bara festligt, trevligt och rätt enkelt att ordna hemma.  Utan det är också gott!
Man kan välja att fokusera sin provning på enbart champagne, cava, prosecco eller annat distrikt och stil. Eller så blandar du och jämför de olika stilarna som finns. Det finns lite tips och trix för att provningen skall bli lyckad. Här får du några råd på vägen.

Kyl flaskorna
Det självklara är förstås att börja med att kyla flaskorna. Fyra timmar minst i kylen. Temperaturen vid servering bör vara runt 8 grader då du serverar. Ofta är rumstemperaturen relativt varm och då stiger även gradantalet i glasen ganska fort. Servera därför inte för mycket utan spill gärna på ofta istället. Tänk på att vinerna kommer öppna sig med luft och temepratur. Efter ett tag i glaset kommer vinet visa sitt rätta jag. Vill du använda ishinkar sedan så tänk på att skaffa champagnestoppers då flaskans kork inte går att använda efter öppning.

Att tänka på
Till provningen så tänk på att alla provar i likadana glas och då gärna modell vitvinsglas.
Ha gärna papper och penna framme så att ni kan notera lite om vinerna ni provar. Duka gärna med vit duk eller ha vitt papper redo så ni kan luta glasen mot den vita bakgrunden. Använd ingen parfym eller andra starka dofter som förvirrar sinnena. Prova vinerna från vänster till höger. Starta med de lättare vinerna och avsluta med mer smakrika.

Vin skiljer sig inte från något annat som du äter och dricker. Vin ger inspiration genom dofter och smaker. Många som du har sparat i ditt doft- och smakminne. Ibland kan en vinprovning kännas märkvärdigare än det faktiskt är med snurrande glas och surplande munnar.

Servera och smaka
Öppna flaskan långsamt med en lutning på 45 grader. Utseende, doft och smak. Det är tre saker som är viktiga vid en provning.

Utseende
Titta på alla viner var och en för sig. Bubblornas storlek och färg på vinet, båda kan avslöja ålder på vinet. Hur känns vinet i munnen, textur och struktur kan berätta mycket om ett vin.

Doft
Den övervägande delen av vad du känner i smaken kommer faktiskt från doften. Näsan är vårt bästa hjälpmedel vid en vinprovning. Det är inte så konstigt att du inte känner smak när du är täppt i näsan. Snurra gärna runt glaset lite innan du stoppar ner näsan i kupan. Det gör att vinet får mer syre och du frigör aromer som gör doften tydligare. Dofta på alla viner var och en för sig. Hur är doften? Liten eller stor? Vad doftar det? Fruktigt eller brödigt? Kanske citrus, röda äpplen, vanilj eller fläder? Doftar vinet illa är det vanligtvis defekt. Ett ungt vin doftar ofta färsk frukt eller färska örter medan ett moget vin kan dofta torkad frukt, honung, mogna äpplen, vinteräpplen, valnötter.

Smak
Smaka på vinerna. Eftersom 80% av det du känner kommer ifrån doften så sörpla gärna vinet då kommer doften tillbaka upp i näsan och förstärker din upplevelse. Är de lätta eller fylliga, torra eller söta, har de hög fruktsyra? Dofterna ni känner, går de igen i smaken eller dyker andra aromer upp? I smaken avgör du om vinet är lätt eller fylligt, platt eller friskt (syrligt) samt torrt eller sött.
Gå igenom vinerna gemensamt. Vad tycker du om vinet – gott, äckligt, spännande, intressant? Vill du dricka det igen? Vad är det som gör vinet unikt? Tycker du att det är svårt att sätta ord på vad du känner kan du använde ett smakhjul. De hittar du online och hjälper dig att hitta rätt i doft och smakdjungeln.

Lycka till och kom ihåg att vin ska vara en njutning – både när man dricker och när man provar. Och det finns absolut inget rätt eller fel när det kommer till ord på doft och smak.
Nu kan vi börja sätta bedömning på vinet.🥂

Champagneprovning online på Sweden Wine Club

Vinprovning online.
Med de här onlinekurserna är du redo att ordna din egen vinprovning hemma. Gå gärna kursen tillsammans med andra och dela upplevelsen. Varför inte samla dina vänner för en gemensam vinprovning hemma? Oavsett tidigare kunskaper finns mycket att lära under denna provning som på ett underhållande sätt ger vinintresset nya dimensioner.

Teman som finns att boka online

Champagneprovning online med Fredrik

Mousserande vinprovning online med Fredrik

Upptäck även våra champagneprovningar på Instagram

Dessa är gratis och sker på @BestChampagne.se Instagram en gång i månaden och alltid på en torsdag kl 19.00. Följ oss gärna för att se när och vad vi provar 🥂

Champagneprovning