Nya Zeeland inte bara Sauvignon Blanc

bild 1

Förra veckan var New Zealand Wine Showcase i Stockholm, där många olika producenter visade upp sina viner. Många trevliga viner provades igenom, innehållande flera olika druvsorter, både röda och vita viner. Jag tror att många med mig sammankopplar Nya Zeeland mest med Sauvignon Blanc och Pinot Noir, trots att de har mycket mer att erbjuda. I och för sig står Sauvignon Blanc för ca 80% av den totala produktionen på den vita sidan. Men vi hittar även mycket trevliga viner på Riesling och Chardonnay också.

Fick möjligheten att även närvara på ett intressant seminarium, där vi bland annat fick prova fyra viner gjorda på Chardonnay, med fyra helt olika smaker. Från den krispiga lätt fruktiga med mineralitet till den lite fetare med mer frukt och toner av smörkola. En trevlig upplevelse och ett bevis att Nya Zeeland är mer än bara Sauvignon Blanc.

Både stora och små producenter fanns representerade. Kända vingårdar som Stoneleigh och Schubert fanns på plats och även mindre kända som till exempel Seifried Estate. Från den sistnämnda vingården provade jag ett fantastiskt dessertvin gjort på 100% Riesling, Nelson Sweet Agnes 2011 (nr 71144 BS). Vinet har en härlig doft av clementin med en lätt blommighet. Smaken är välbalanserad i detta komplexa vin med en härlig syra med toner av honung, ananas med en viss blommighet. Ett fantastiskt vin som passar mycket bra till desserter. Vinet fick guld 2011, best in class, i International Wine & Spirit Competition och är väl värt sina 179:-.

Nya Zeeland står för 1% av den totala vinproduktionen i världen där huvuddelen av vinerna kommer från Marlborough, dvs i norra delen på den södra ön. Här hittar vi bland annat producenten Brancott Estate. Jag fick ett möte med deras chefsvinmakare Patrick Materman i veckan, som 2001 blev utnämnd till årets vinmakare av Winestate Magazine. Fick även möjlighet att få prova flera av hans viner. Fräscha, friska, härliga viner. En ny erfarenhet var hans vin gjord på druvan Sauvignon Gris. Ett härligt friskt och runt vin med bra syra och med en lätt blommig ton med bra frukt. Tyvärr finns inte detta vin ännu på Systembolaget, men prova gärna Brancott Estate Flight Sauvignon Blanc, 9% (nr 6314, 89:-) som är en nyhet.

bild

Fler artiklar