Svenska flaggan
chili, högrev, langkok, Anette Rosvall, recept
Skriven av Anette Rosvall

Vilt, svamp och höstiga grytor.

Jag uppskattar verkligen hösten med sina klara, friska dagar. Som gjorda för svampplockning och långkok - som är lite av det nya svarta om du frågar mig.

Jag hoppas att ni förstått att långkok är lite av det nya svarta. Det som husmödrarna pysslade med för att få ihop ekonomin förr i tiden, är nu ibland det coolaste man kan hålla på med i köket.  Ja, vid sidan av att stoppa sin egen korv, brygga sitt eget öl, baka bröd på surdeg samt koka marmelad, sylt och saft. Långkok är inte bara coolt, det är väldigt smart också. Det blir lättare att ta vara på hela djuret när man inte bara äter filé.

Nu när det snackas så mycket om att vi skall äta mindre kött, kan jag också vilja lyfta diskussionen om vilken sorts kött vi äter. Om alla bara äter filé så blir det mycket kvar av djuret som inte används och DET är dåligt för miljön.

 

Nej jag dänger bogen, läggen och bringan, högreven och ytterlåret i köksbänken och slår ett slag för delar av svenskt kött som blir vansinnigt gott och mört när det tillagas länge.

En annan fiffig sak är att man kan göra massor av annat medan man lagar sån här mat. För du behöver inte stå och passa på en gryta medan den kokar eller går i ugnen på svag värme. Jag gör för det mesta så här när jag lagar chili tex. Jag stoppar en massa gott i en gryta, ställer den i ugnen på låg värme – cirka 70-100 grader – går ut och går i skogen (eller gör något annat skoj, som att gå till jobbet t ex). När jag kommer hem sisådär en 4-6 timmar senare, är maten klar. Jag behöver bara duka lite snyggt, blanda en guacamole, riva lite rödkålssallad och sedan är det dags att äta. Underbart om du frågar mig, och för en gångs skull vill jag följa modet och vara cool som en swimmingpool.

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette

Läs mer