Svenska flaggan
BestChampagne Logo
|
Dryckeslistan Logo
Tacopaj till fredagsmysvinet - DinVinguide
Skriven av Anette Rosvall

Tacopaj till fredagsmysvinet

tacopaj

Det här är min variant på ett av Sveriges mest sökta recept. Tacopajen! Om du vill dricka något gott till så kan du kika på mitt förra inlägg och hitta en lista på viner i segmentet 70-120 kronor.

Anettes Tacopaj

Pajdeg

100 gram kallt osaltat smör i små bitar

3,5 dl mjöl

1 krm salt

2-4 msk ISKALLT vatten

Gör helst detta i en matberedare, eller med en gaffel. Ju mindre kontakt med varma händer desto bättre. Nyp eller mixa ihop mjöl, salt och smör till en smulig massa (skall se ut ungefär som grov sand) Häll på det iskalla vatten, börja med 2 msk och rör runt lite med en sked, går det att fösa ihop till en boll så behövs inte mer vatten. (annars häll på ytterligare en sked) Platta snabbt ihop din deg till en tjock platta, plasta in den och lägg i kylskåpet i minst 30 minuter. Det här gör du för att du skall få en frasig och lätt deg. (Du kan faktiskt göra det här redan på morgonen) När degen har vilat så kavlar du ut den och lägger den i en ugnsfast form. Picka i botten och ställ in formen i 10 minuter i kylskåpet (det här gör du för att inte kanterna skall hasa ner när du förgräddar pajdegen)

Förgrädda pajformen i 10 minuter i 200 grader. Ta ut den och låt den vänta medan du gör fyllningen. Om du brukar äta Tacos så tycker jag du skall göra din alldeles egna kryddblandning, det blir mycket godare och håller i evighet i en glasburk med lock OBS! låt den stå i ett mörkt skåp så håller smakerna bättre.

Din alldeles egna Tacokrydda:

2 msk spiskummin

6 msk paprikapulver

2 msk cayennepeppar

1,5 msk torkad oregano

2 msk korianderpulver

0,5 msk torkad vitlök

(eventuellt en liten nypa socker)

Blanda ihop alla torra kryddor och häll ner i en burk, smaka av. Du kanske vill att det skall smaka mer av något, smaken är ju som baken.

Fyllning till Tacopajen

smör och olja till stekning

några nypor tacokrydda (din egen)

500 g nötfärs

½ dl tomatpuré

1 tsk sambal

1 dl öl

6 vitlökslyftor, pressade

½ dl chilisås

2 dl riven stark ost och några tomater att dekorera med

Fräs på köttfärsen så den får smak och färg, ner med lök, vitlök och tomatpuré som också behöver fräsa lite för att smakerna skall bli så bra som möjligt. Ner med öl, låt vätskan koka bort lite och fyll sedan på med resten av ingreienserna. Fyllningen skall vara ganska torr, om din fortfarande är för lös så låt den koka en stund till.

När fyllningen är som tjock gröt lägger du den i pajskalet. Strör 2 dl stark riven ost över och dekorera med tomaterna. Gratinera i 15-20 minuter i 225 grader eller tills din paj är genomvarm och gyllenbrun. Servera med gräddfil, sallad och eventuellt en god salsa.

Happy Friday folks!

 

Anette Rosvall

Anette Rosvall

Jag har givit ut ett tiotal kokböcker och ambitionen med dem är att recept och kokböcker skall inspirera människor till att vilja laga mat, äta och genom det hitta en glädje i både fest- och vardag.

Läs mer om Anette