Semestertips i Vinho Verde

Att ligga på en strand och sola har väl alla gjort. Men att vandra en på en urgammal pilgrimsled i tysthet och fundera på livet. Det kanske inte är ett lika vanligt semestertips. I Vinho Verde behöver du inte välja. Du kan dessutom äta och dricka gott innan du trampar iväg på din färd.

Annons:

Vinho Verde är en av Portugals största och äldsta vinregioner. Här finns  massor av goda viner och smaskig mat vilket du säkert läst om i våra tidigare artiklar om området. Men om man tittar bortom det självklara så finns det så mycket mer att uppleva där.

Några av mina vänner har vandrat pilgrimsleden till Santiago de Compostela även kallad Jakobsleden. De är de inte ensamma om, för det är en av Europas viktigaste vallfärdersleder. Här har människor vandrat i mer än tusen år. Både staden och själva lederna är uppsatta på UNESCO lista för världsarv. Det vanliga är att man startar i Spanien eller i Frankrike för att till slut nå fram till Santiago de Compostela, i provinsen A Coruña i Galicien, Spanien. Men man kan också gå ”El Camino Portugues” alltså via Portugal och då genom det fantastiska Vinho Verde.

Det är ett ypperligt tillfälle att förena nytta med nöje. Under vandringen kan man passa på att göra några härliga vingårdsbesök, ett bra förslag är att hälsa på hos Anselmo Mendes som du kan läsa mera om i Magnus artikel. Passa också på att fylla magen med god mat på trevliga restauranger. När man sedan är mätt, go och glad, kan man gå i tystnad och kontemplera över livet.

Om du liksom jag känner att det nog är svårt att gå i tysthet i minst 80 mil, så kanske en tur österut längst floden Douro passar bättre. Området sägs vara i är bland de vackraste i vinvärlden, du kan läsa mer om vinerna därifrån i Sofias artikel.

Om du prickar in skördetiden i Douro så har du något festligt att se fram emot. Portvin är ett av få viner som fortfarande fottrampas, och det görs nästan alltid i takt till musik. Man liksom dansar fram vinet ur stora stenkar som det på bilden. Vid sidan av detta produceras även en hel del rött, rosé och vitt vin men då oftast utan dans.

Vare sig du vill dansa fram vin till musik eller gå och kontemplera i tystnad så har Vinho Verde och Douro mycket spännande att bjuda på. och Jag rekommenderar verkligen ett besök. Du hittar mer information om Portugals alla vinregioner generellt här på sidan Wines of Portugal. Samt om Vinho Verde specifikt här på deras egen hemsida.

Läs mer

Fler artiklar